Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 12. 09:18, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: est.hu

Kovács Margit munkáiból nyílik kiállítás Békéscsabán

Kovács Margit munkáiból nyílik kiállítás Békéscsabán

Kovács Margit keramikus, szobrász életművét átfogó kiállítás nyílik vasárnap a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban; a tárlat anyagának nagy részét már jó ideje nem láthatta a közönség.

Herpai András művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy ez a tárlat kicsit személyesebb hangvételű a szentendrei állandó kiállításnál.

Ezzel lehetőség van kissé közelebb hozni Kovács Margit reflektív, mindenre nyitott, kedves személyiségét is az érdeklődőkhöz” - jegyezte meg a kurátor.

A művész 1972-ben ajándékozta műveit a magyar államnak és Szentendrének, ahol a nevét viselő múzeum 1973 óta várja a látogatókat.

A békéscsabai tárlat témái a változatos életművet tükrözik, vannak vallásos munkák, a népi életből vett jelenetek, ókori, biblikus jelenetek, faliképek, körplasztikák, zsánerjelenetek, emellett berendeztek egy enteriőrt a műhelyéből és a lakásából vett bútorokkal és eszközökkel. A tárlat ideje alatt filmet vetítenek a szentendrei állandó kiállításról és láthatók a művész díjai, elismerései is.

Az ismertebb alkotások közül Békéscsabán látható lesz például a Kék menyasszony és a Titkot leső angyal is. A kiállítás 2013. február 3-ig látható Békéscsabán, de azt tervezik, hogy ha más múzeumok is igénylik, akkor újabb helyszínre költözhet - tette hozzá a kurátor.

Kovács Margit (1902-1977) a 20. századi magyar kerámiaművészet egyik legjelentősebb mestere volt. Művészetében központi teret kapott a figurális ábrázolás. Az 1930-as években vallásos tárgyú faliképeket és agyagkivágásokat készített elvont, stilizált formanyelven, majd több figurális épületkerámiát és népművészeti ihletésű figurák egész sorát korongolta, amelyekben a falusi embert és a századvégi kispolgárt ábrázolta elnéző humorral. Az 1950-es években a népi, paraszti világot változatos zsánertémákkal megjelenítő kerámiákat alkotott. Az 1960-as években alakjain mind nagyobb szerepet kapott az elmúlás gondolata. Alkotásai számos más hazai és külföldi múzeumban megtalálhatók. Kovács Margit művészete elismeréseként 1948-ban az elsők között kapott Kossuth-díjat, majd 1953-ban érdemes, 1959-ben kiváló művész címmel tüntették ki. Munkásságát rangos külföldi díjakkal is elismerték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.