Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 29. 09:16, hétfő | Helyi
Forrás: lvp, MTI, MTI Fotó: Földi Imre

Itt a hó: balesetek, fennakadások, késések

Itt a hó: balesetek, fennakadások, késések

Balesetek, fennakadások, késő vonatok, mindezekkel már rögtön az első őszi havas napon találkozhatunk. Országszerte több helyen is hull a hó, amelyre még holnap is számítanunk kell, de hétvégén inkább esős időnk lesz.

Furcsa az idei októberünk, hiszen majd végig nyárias melegnek örülhettünk, egy hét elfogadható hűvös időjárás után viszont mára hirtelen jött havazással beköszöntött a tél. Az ország több területén is hullik a hó, sőt több helyen jelentős mennyiségben meg is maradt. Mindez némileg váratlanul ért bennünket, köztünk az autósokat is, akik közül többen már szerencsétlenül jártak. A latyakos utak jó néhány területen nehezítik a közlekedést, az országban emiatt több kisebb-nagyobb baleset is történt. Több autó ütközött össze például az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán Gödöllőnél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra figyelmeztet, hogy a közutak többfelé latyakosak a vizes hótól, emiatt lassabban járhatók. Emellett ráadásul nagy gondot okoz is, hogy az elmúlt napokban hullott eső feláztatta a talajt, majd az éjszaka leesett hó súlya miatt számos helyen fák dőltek ki – elsősorban a mellék – utakra.

A közúti közlekedés mellett a tömegközlekedés is akadozik, így például több szakaszon is késnek a vonatok az országban. A Mávinform szerint egyelőre a Bakonyban és az ország nyugati megyéiben kell késésekre számítani, a havazás miatt ugyanis nehezen állíthatók a váltók, valamint a felsővezetékre lógó ágak tartós zártatot okozhatnak. Both Ferenc sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta, hogy Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Nagykanizsa-Pécs és a Nagykanizsa-Dombóvár vonalon 40-50 perces, a Győr-Sopron és a Győr-Veszprém vonalon 15-25 perces késéssel közlekednek a vonatok.

Kedden is lehet havazásra számítani, a hosszú hétvégén viszont inkább esős idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott, országos, középtávú előrejelzéséből. Holnap felhős idő várható, keleten, északkeleten kezdetben még lehet számítani esőre, illetve hóra, de később megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet nyugaton 0 és mínusz 4 fok között, keleten plusz 2 fok körül alakul, a nappali órákban 2-8 fokig emelkedhet.

Szerdán nem valószínű csapadék. A leghidegebb órákban plusz 1 és mínusz 4 fok közötti hőmérséklet várható, majd nappal 6-12 fokig melegedhet az idő.
Csütörtökön eleinte nyugaton, délnyugaton, majd keleten, északkeleten várható eső, zápor. A délkeleti szél várhatóan megerősödik, néhol viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-15 fok között alakulhat.

A jelenlegi előrejelzés szerint pénteken még több helyen, szombaton inkább keleten, vasárnap az ország északi, nyugati tájain várható eső. A hétvégi csúcshőmérsékletek várhatóan 10-16 fok között alakulnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.