Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. December 14. 10:51, péntek | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A leköszönő alpolgármester szerint a városi cégek hiteleivel is számolni kellene

A leköszönő alpolgármester szerint a városi cégek hiteleivel is számolni kellene

Magasabb a települések adósságállománya annál az összegnél, amit jelenleg a kormány ismer, állítja Szentendre leköszönő alpolgármestere. Polányi Sándor szerint az önkormányzati cégek hiteleit is számításba kellene venni.

Tavaszra lesz megállapodás az önkormányzati adósságrendezésről – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes s közelmúltban. A folyamat keretében 1956 önkormányzat részesül teljes vagy részleges adósságrendezésben, ami az ország mintegy 9 millió lakóját érinti és 612 milliárd forintot tesz ki.

Az 5 ezernél kisebb lélekszámú települések adósságát teljes egészében rendezi a kormány, míg az ennél népesebb városok esetében sávos adósságrendezést alkalmaznak. Vagyis annál kevesebb állami forrásból részesül egy önkormányzat, minél magasabb az iparűzésiadó-bevétele. A fennmaradó 1200 önkormányzat nincs eladósodva, de ők sem járnak rosszul, hiszen a kormány a jövőben figyelembe veszi a források elosztásánál a felelős gazdálkodást.

Szakértők szerint az önkormányzati adósságrendezés mellett szükség lenne a települések gazdálkodásának újjászervezésére is, hogy 5-6 éven belül ne álljon elő a mostanihoz hasonló helyzet. Szentendre leköszönő reorganizációért felelős alpolgármesterének, számításai szerint akár 20-25 százalékkal is magasabb lehet a helyi települések adóssága annál az összegnél, amit jelenleg ismer a kormány. Polányi Sándor azt mondta a Gazdasági Rádiónak, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cégek hitelei például nem feltétlenül kerülnek bele az éves beszámolókba.

Mint mondta, az állami nyilvántartásokba szereplő hiteladatoknál nagyobb az adóssága az önkormányzatoknak mert különböző csatornákon is eladósodtak nemcsak a kötvény a hosszú lejáratú hitel és nemcsak a olyan folyószámla hitel amit gyakorlatilag hosszú lejáratú hitelként használnak, hanem a kezességvállalások a lízingdíjak a saját cégek által felvett hitel. Tehát jó néhány olyan tétel van még, amire valószínűleg nem is fog kiterjedni az állami adósságrendezés illetve lehet, hogy nincs is benne az állami rendszerben.

Polányi Sándor, aki holnap tölti utolsó munkanapját a szentendrei hivatalban, nemrégiben azt is kifejtette, hogy kikerült Szentendre az adósságcsapdából.

A leköszönő reorganizációért felelős alpolgármester munkájának köszönhetően új hivatali szerkezet alakult ki menedzser szemléletű működéssel, valamint az új költségvetés 600 millió forintos működési eredményt hoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.