Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Április 10. 07:17, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Világháborús centenárium - Újraavatták a honvédemlékművet Pomázon

Világháborús centenárium - Újraavatták a honvédemlékművet Pomázon

Újraavatták és -szentelték Jankovits Gyula 1923-ban felállított és a közelmúltban felújított első világháborús honvédemlékművét csütörtökön Pomázon.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az eseményen azt mondta: nem szoktuk tudni, hogy több mint 660 ezer magyar halottja volt a frontokon ennek a háborúnak, mert a második világháború tragédiája eltakarja a szemünk elől azt a vérözönt, amely kiömlött abban a szörnyű négy esztendőben. Hozzátette, minden család meghozta a maga áldozatát, és minden családnak megvan a maga története, amelyre érdemes emlékezni. A miniszter közölte: a második világháborút követő kommunista diktatúra nemcsak a második, hanem az első világháború hőseinek emlékét is igyekezett eltörölni. A rákoskeresztúri köztemetőben több mint tízezer, első világháborús hősi sírt szántottak be az ötvenes években, s ugyancsak az ötvenes években elégették az első világháborús veszteségi kartonokat, amelyek a hazáért hősi halált haltak nevét, adatait, haláluk körülményeit tartalmazta. Jelenleg zajlik a helyreállítás, a bécsi hadilevéltárban található másik nyilvántartásból kiszűrve a magyar vonatkozású adatokat. Az interneten (www.hadisir.hu) eddig már több mint százezer nevet tettek közzé, s az adatállomány folyamatosan bővül.

A miniszter az MTI-nek elmondta: számos közösség, település, a Honvédelmi Minisztérium és a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy az első világháború hőseiről méltóképpen lehessen megemlékezni. Ennek része, hogy sok településen újra felavatják, újraszentelik azokat a hősi emlékműveket, amelyek felállítását már a világháború éveiben kezdeményezték, majd egy 1924-ben született törvény alapján a múlt század 20-as, 30-as éveiben sorra emeltek valamennyi magyar településen.

Megjegyezte: ezek az emlékművek mára szinte mind felújításra szorulnak, ugyanakkor a minisztérium örvendetes lelkesedést és adakozókedvet tapasztal a települések lakói, az önkormányzatok, civil szervezetek részéről, de az egyházak is bekapcsolódnak. Mindez azt mutatja, hogy a hősök emléke elevenen él a közösség tudatában - emelte ki Hende Csaba.

Vicsi László (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, hogy a soknemzetiségű település honvédemlékműve tisztelgés mindazon pomáziak - köztük németek, szlovákok, szerbek - előtt, akik életüket áldozták a hazáért.

Ternovszky Béla, Balázs Béla-díjas filmrendező, a település kulturális bizottságának elnöke a 150 évvel ezelőtt született és egykor 15 éven át Pomázon élő Jankovits Gyulát és művészetét méltatva a többi között arra emlékeztetett, hogy az alkotó nevéhez köthető Szent Gellért szobra is.

A kőből készült emlékművön összesen 140, egykor hősi halált halt, illetve eltűnt pomázi lakos neve szerepel. A pomázi Hősök terén álló, újraszentelt emlékművet négy lelkész - római katolikus, görögkatolikus, református, ortodox - áldotta meg.
Az esemény zárásaként elhelyezték a megemlékezés virágait és koszorúit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez