Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 24. 10:06, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Vendégségben a Vajda Lajos Stúdióban - Aknay János és Kalmár János kiállítása

Vendégségben a Vajda Lajos Stúdióban - Aknay János és Kalmár János kiállítása

Vendégségben címmel nyílik közös kiállítása Aknay János Kossuth-díjas festőművésznek és Kalmár János Munkácsy-díjas szobrászművésznek vasárnap a szentendrei Vajda Lajos Stúdióban (VLS).

Mindezt a művészeti csoport elnöke mondta el az MTI-nek. Vincze Ottó képzőművész a kettős tárlattal kapcsolatban hangsúlyozta: a két művész "összeszokott párost alkot", legutóbb Érden volt közös kiállításuk, Kalmár János azonban most először állít ki a Vajda Pincében. A tárlat jellegzetessége az is, hogy Aknay Jánostól számos "friss" alkotást mutatnak be, többségük most látható először – tette hozzá.

A művészetükkel kapcsolatban Vincze Ottó arra hívta fel a figyelmet, hogy közös jellemzője a letisztult geometria, a tömör fogalmazás. "Amit Aknay János sík-konstruktív fogalmazásban képeken jelenít meg, az Kalmár Jánosnál a térben fogalmazódik meg, szintén mértéktartó és elegáns vonalvezetéssel."

A kiállítás címe részben utal Aknay János korábbi műveire is – mondta Vincze Ottó -, hiszen "angyalos" periódusában is találhatók ezzel összefüggésbe hozható alkotások.

A VLS elnöke a tárlat bemutatását folytatva kiemelte: a Vajda Pincében most látható valamennyi Aknay-képnek ugyanaz az a címe: Emlék. Egyetlen fogalom köré csoportosul az összes kiállított festmény, képein szentendrei városképre, sziluettekre, formavilágra emlékeztető kompozíciók jelennek meg, ahol gyakran tűzfalak, tornyok, tetőhajlásszögek alkotják a kép szerkezetét. A Vajda Pincében vendégeskedő Kalmár Jánosra a bronzhasználat a jellemző, amit gyakran kombinál kővel, márvánnyal – mutatott rá Vincze Ottó.

A tárlatot vasárnap délelőtt P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg, a kiállítás június 15-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni