Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2012. Október 04. 11:39, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: litera.hu

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek 1971–2012 címmel Szombathy Bálint képzőművész önálló, retrospektív kiállítása nyílt meg fotókból, nyomatokból múlt pénteken a szentendrei MűvészetMalomban.

Sokirányú művészi érdeklődése és művészethez kapcsolódó tevékenysége évtizedek óta következetes - mutatta be megnyitó beszédében a vajdasági Pacséron született alkotót L. Simon László kulturális államtitkár.

Író, teoretikus, programalkotó, elemző, esszéista, művészeti író egyszerre, de ahogyan nem keveri művészi vizsgálódása módozatait, úgy nem keveri művészetszervezői munkáját sem az alkotótevékenységgel. A szentendrei tárlaton is látható négy évtizedes gyűjtő, tipizáló fotográfusi munka elemei önmagukban is esztétikai minőséget mutatnak, de igazi értelmüket az a rendszer adja, amelyben a művek nagy és összetett, többszólamú műalkotássá válnak - mondta az államtitkár.
Az egy installációt is felvonultató kiállítás kurátora, Bárdosi József művészettörténész a tárlathoz írt bemutatójában Szombathy Bálintról úgy fogalmazott: többfelé ágazó munkásságának egyik fő iránya a városi környezetben végzett vizuális jeltani kutatás, amelynek kezdete 1971-re nyúlik vissza.

E munka helyszíneit a városi környezetben találta meg, ahol olyan spontán nyelvi jelenségekre, névtelen szerzők tevékenysége nyomán hátrahagyott vizuális nyelvi képződményekre figyelt fel, amelyek lefotózva műveivé váltak. A házfalak nyelvi állományát kutatva figyelt fel azokra az ecsettel felvitt felületekre is, amelyek az absztrakt festészet alapmintáival mutatnak egybeesést. Alkotásainak egy másik csoportját azok a "tárgyak" - például egy falból kiálló kábelköteg - képezik, amelyek viszont szobrászati párhuzamokat vetnek fel.

A megnyitón bemutatták a tárlat elnevezésével azonos című albumot is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be