Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Május 08. 10:27, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Újabb felhőszakadás – ismét riasztás térségünkben

Újabb felhőszakadás – ismét riasztás térségünkben

Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye több térségére és Budapestre már elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt. Az ország jelentős részén várható heves zivatar.

A meteorológiai szolgálatnak szerda reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetése szerint a bicskei, budaörsi, budapesti, dorogi, esztergomi, érdi, gyáli, pilisvörösvári, ráckevei, tatabányai, a tatai, a ceglédi, a dabasi és a monori kistérségre adták ki a citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Ezzel együtt a szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében és a főváros területén nemcsak a várható felhőszakadás, hanem heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ezeken a helyeken rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadékra és heves zivatarokra is készülni kell, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: szerdán a délelőtti órákban az ország középső területein fordulhat elő néhol intenzívebb zivatar, amelynek környezetében 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A délutáni óráktól elszórt zivatarokra döntően a Dunántúlon (gyakrabban a délnyugati felében), illetve északkeleten (Heves, Nógrád, Pest és Jász-Nagykun egyes részein) lehet számítani. Néhol intenzívebb zivatar is lehet, amelyet 20-30 milliméternél is több csapadék, viharos, 70-80 kilométer per óra feletti szélroham is jégeső kísérhet - tették hozzá.

Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 22 és 25, a középső és keleti országrészben 25 és 30 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

A katasztrófavédelem szerint jó néhány tudnivalóra oda kell figyelni viharban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.