Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 21. 08:25, péntek | Helyi
Forrás: Ferenczy Múzeum

Új kiállítások, új épület, Új Ferenczy Múzeum

Új kiállítások, új épület, Új Ferenczy Múzeum

Történetének egyik legjelentősebb eseményéhez érkezett a Ferenczy Múzeum, elkészült az új épülete, benne új állandó kiállításokkal és látnivalókkal. Felidézzük a múzeum és a beruházás történetét illetve programjait is.

A rendszerváltást követően a különböző egyházakkal történt megállapodások eredményeként az egyházak a korábban államosított épületeiket természetben is visszaigényelhették. Így a Szerb Ortodox Egyház visszakérte egykori szentendrei tanítóképzőjét, mely 1951 óta a Ferenczy Károly Múzeumnak, majd modern szárnnyal bővítve, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának nyújtott otthont.

Az épületet 2010. október 1-én Pest Megye Önkormányzata visszaszolgáltatta a Szerb Ortodox Egyháznak, amely szintén kulturális célra kívánta hasznosítani a város Fő terén álló késő barokk épületet.

Az évek során az épületben működtetett funkciók kiváltására számos elképzelés és terv jött létre. Végül 2007-ben Pest Megye és Szentendre Város Önkormányzata a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának egyetértésével megállapodott egy olyan új helyszínben, amely az előzőhöz hasonlóan reprezentatív módon szolgálhatta a múzeumi célokat.

Szentendre Dunával párhuzamos fő utcáján, a Kossuth Lajos utcában áll az egykori Pajor kúria emeletes épülete, belső udvarral és nagy domboldali telekkel.
A ház nevét adó, Gömör megyében született Pajor Gáspár személye a magyar irodalomtörténetében is ismert. A pesti orvosnövendék 1794-95-ben segített barátjának, Kármán Józsefnek az Uránia című rövid életű irodalmi folyóirat szerkesztésében. Pajor Gáspár tanulmányainak befejezése után praktizáló orvosként Szentendrén telepedett le.

Bekapcsolódva a vármegyei életbe 1818–tól Pest megye táblabírájaként is tevékenykedett. Történeti forrás hiányában nem tudjuk, mikor szerezte meg, vagy építette a nevét viselő kúriát, bár némi támpontot jelenthet, hogy Pajor Gáspár nemességét Pest vármegyében 1804-ben jegyezték be.

Az épületet a Pajor családtól a szentendrei Református Gimnázium kapta meg, és leánykollégiumot tartott fenn benne. Az épület történetének sötét időszaka volt, amikor a II. világháború alatt munkaszolgálatosok gyűjtőhelyeként is működött. Ide vonult be második munkaszolgálatára Radnóti Miklós 1942. július elején.

Ferenczy Múzeum Szentendre

1945-től, az államosítás után rövid ideig a helyi rendőrség használta. Az 50-es évektől a 2000-es évek közepéig Szentendrei Járási Földhivatal működött itt. Ezután mintegy három éven keresztül a szentendrei AGY Iskola képzőművészeti szakiskolája oktatási tevékenységet folytatott benne.

A műemléki feltárás szerint több építési periódust magába rejtő, U-alaprajzú kúria déli szárnyának középrizalitja tornácos kiképzésű, ezen keresztül közelíthető meg az előkertből a belső tér. Az emeletes utcai homlokzata mögött és az északi szárnyban egymásba nyíló teremsorok helyezkednek el. Az előkertből és a belső udvarból nagy V-alakú pincerendszer nyúlik be a hozzá kapcsolódó domb alá.

Az épület utcai homlokzata maradéktalanul helyreállítva megőrizte eredeti karakterét. Déli tornácos bejárata visszanyerte eredeti szépségét. A belső udvari térben jelentős változások történtek. Az északi és déli szárnyat egy újonnan épült, egy szintes, nyugati szárny köti most össze. A déli szárny udvari homlokzata előrehozott üveg függönyfalat kapott. A keleti szárnyon falbontással állították helyre a földszint egykori, tornácos homlokzatát, visszautalva az épület keletkezési korának klasszicista stílusára.

Az épület a XXI. századi követelmények tükrében
A megvalósuló beruházásnak és teljes akadálymentesítésnek köszönhetően a mozgáskorlátozott látogatók is megtekinthetik az épületben bemutatott kiállításokat a pincétől a tetőtérig.

A kiállítótereket és raktártereket minden műtárgyvédelmi előírásnak megfelelő hűtő-fűtő klímaberendezéssel látták el, mely biztosítja a fenti terek állandó hőmérsékletét és szabályozható páratartalmát is, valamint a tűzvédelmi előírásnak megfelelően tűzjelző rendszer is kiépült. A biztonságtechnikát szem előtt tartva a mechanikus védelmen túl kamerarendszerrel kiegészített riasztórendszer épült ki.

Igazodva a XXI. század látogatóbarát követelményeihez az egyes kiállítások mindenki számára plusz információval szolgáló, s a látogatók által kezelhető információs pultokkal egészültek ki. Ezeken túl beépített hangosító rendszer is kiépült.

Ferenczy Múzeum Szentendre

Az új Ferenczy Múzeum állandó kiállításai

EGY ARANYKOR MODERN MESTEREI - A FERENCZY CSALÁD MŰVÉSZETE
Amellett, hogy a Ferenczyek egy újfajta, a művészet öntörvényeit s esztétikai értékeit mindenek felett tisztelő alkotói gondolkodásmód képviselői, élettörténetük egy modern családregény érdekességével vetekszik. Az édesanya, Fialka Olga házasságkötése előtt Bécsben tehetséges festőnőként indult. Az édesapa, Ferenczy Károly a magyar plein air festészet kiemelkedő alakja. Mindhárom gyermekük művész lett. Valér a festés mellett a rézkarc technikájában szerzett jártasságot. Az 1890. június 18-án Szentendrén született ikergyermekek közül Béni szobrászként, míg Noémi gobelinművészként lett a 20 századi művészet kiemelkedő alkotója.

1973-ban Ferenczy Béni hagyatékából került a múzeum birtokába a közel 2000 műtárgyat számláló kollekció: festmények, grafikák, szobrok, érmék. A műtárgy-együttest gazdag kézirat anyag egészíti ki.

Az 1973-ban Szentendrén megnyílt, majd többször újra rendezett állandó kiállítás az új épületben az utcai homlokzat mentén húzódó emeleti teremsorban kapott helyet. A kronologikusan rendezett bemutató egy új tematikus egységgel gyarapodott, amely a Ferenczy család történetét idézi fel.
Ferenczy Múzeum Szentendre

ALAPÍTÓ NYOLCAK – A SZENTENDREI MŰVÉSZTELEP SZÜLETÉSE
A Budapesttől húsz kilométerre fekvő soktornyú, festői hatású Szentendre különleges természeti és építészeti adottságai, valamint kulturális öröksége révén vált fontos művészeti központtá a huszadik század első felében.
1926-ban alapította meg a Szentendrei Művésztelepet, a ma már Alapító Nyolcakként is emlegetett nyolc fiatal festőművész: Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos és Rozgonyi László.
A művésztelep induláskor a plein air naturalizmust képviselő, a modern magyar művészet bölcsőjeként számon tartott Nagybányai Művésztelep hagyományát kívánta folytatni.
A jól áttekinthető, elsősorban tájképeket, mellettük az egyéb tájékozódási irányokat, újabb stílustörekvéseket reprezentáló válogatás a szentendrei képzőművészet első évtizedeire, elsősorban az alapító tagok munkásságára koncentrál. Az emeleti teremsor északi szárnyában elhelyezett kiállításon a letelepedés éveinek hangulatát, a művésztelep megalapításának körülményeit, és az alapító tagok szentendrei kötődésű munkásságát mutatjuk be.

Ferenczy Múzeum Szentendre

MŰVEK, MŰVÉSZEK SZENTENDRÉN – A VÁLTOZÓ ARCÚ SZENTENDRE
A művésztelep 1926-os megalapításától kezdve folyamatosan érkeztek Szentendrére festőművészek. Az egyre nagyobb hírnévnek örvendő kolóniától függetlenül is újabb és újabb generációk jelentek meg a településen, amely nem véletlenül kapta a festők városa elnevezést.
A régi épületszárny földszinti termében megnyíló kiállítás első szakasza a két világháború közötti időszak szentendrei művészetét mutatja be. Olyan kimagasló egyéni teljesítmények jelzik a Szentendrén ekkor kibontakozó művészeti törekvéseket, mint – többek között – Barcsay Jenőé, Korniss Dezsőé és Vajda Lajosé.
A kiállítás második szakasza az 1945 utáni újrakezdés időszakát, az Európai Iskola szentendrei művészeinek munkásságát, és a szervezeti keretek városban lezajló átalakulását is érinti: részben megváltozik a Szentendrei (Régi) Művésztelepén alkotók összetétele, 1969-ben átadják a Kálvária úti Új Művésztelep műtermeit, 1972-ben pedig megalakul az egyik legfontosabb alternatív művészeti csoportosulásnak számító Vajda Lajos Stúdió. Emellett áttekintést kapunk az időközben megjelenő Marosvásárhelyi Műhely művészeinek, valamint a Szentendrén élő szobrászoknak munkásságáról is.
Az 1951-ben megalapított egykori Ferenczy Károly Múzeum, illetve utódjának, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságénak képzőművészeti gyűjteménye az évtizedek során több mint tízezer tételes kollekcióvá bővült. Az ebből válogatott állandó kiállítás megrendezésével régi elképzelés vált most valóra: végre együtt látható Szentendre képzőművészete a művésztelep megalapításától kezdve a legfrissebb alkotásokig.

Ferenczy Múzeum Szentendre

Kőtár
A Pajor ház hatalmas és gyönyörű pincéjében két régészeti kiállítás megnyitását tervezi a múzeum. Az eddig szabadtéri lapidáriumként működő Római Kőtár köveit ide áthelyezve, korszerű installációval és bővebb tájékoztatással ellátva, az időjárás viszontagságaitól védetten mutathatja be. Ugyancsak a pincében teheti végre közkinccsé a pilisszentkereszti ciszterci apátság eddig raktárban pihenő gótikus kőemlékeit.

Könyvtár
Távlati fejlesztési tervek között szerepel a Ferenczy Múzeum könyvtárának átköltöztetése és megnyitása. A Ferenczy Múzeumnak és könyvtárának nincsenek évszázados hagyományai, mivel 1951-ben alapították meg. Soproni Sándor, az első múzeumvezető kezdetektől fontosnak tartotta, hogy a múzeum szakembereinek jól működő könyvtár is rendelkezésükre álljon, ezért párhuzamosan fejlesztette a múzeummal.
A könyvtár a múzeum szakmai igényeihez alkalmazkodva alakította ki gyűjtőkörét: régészeti, néprajzi, képzőművészeti és történelmi tárgyú szakirodalmakat vásárolt.
A múzeum könyvtárát alakulásakor az épület földszintjének egyik leghangulatosabb szobájában helyezték el, ami kezdetben tágas, kellemes könyvszekrényeivel, szép régi berendezési tárgyaival a múzeum életének központi, több funkciót is ellátó helységévé vált.
Az egyre gyarapodó könyvek azonban lassan betöltötték a rendelkezésre álló teret, s a raktározási nehézségek évről-évre nőttek.
1972-ben PMMI elindította tudományos évkönyvét, a Studia Comitatensiát, majd egyre nagyobb számban jelentette meg a kiállítási katalógusait is.
Az évkönyv és a katalógusok megjelenése lehetővé tette, hogy kiadvány-csere kapcsolat alakuljon ki a Ferenczy Múzeum és az ország nagyobb múzeumai és 160 külföldi múzeum és intézet között.
A könyvtár gyűjteménye mára 21 ezer könyv és több mint 10 ezer folyóirat.
A Pajor kúriába költözés után a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen bővülnek a könyvtári funkciók és szolgáltatások. Az új épületben lehetőség nyílik rá, hogy az elsősorban képzőművészeti jellegű szakkönyvtárat nyilvánossá tegyék, így a megye és Szentendre érdeklődő közönsége, a helyi diákok, egyetemisták új információs színtérrel gazdagodnak.
Sikeres TÁMOP pályázatnak köszönhetően bekapcsolódik a múzeum a könyvtári integrált rendszerbe, melynek eredményeképpen katalógusai online módon is elérhetővé váltak, megkönnyítve az információhordozókhoz való távoli hozzáférést, így a megyei múzeumi könyvtári hálózat korszerű tudásbázissá válik. A nyilvánosan hozzáférhető képzőművészeti szakkönyvtár jól kapcsolódik a múzeum kiállításaihoz, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz, azaz komplex szolgáltatással tud a látogatók rendelkezésére állni. A könyvtár megnyitásának tervezett dátuma: 2013. ősz.

Közösségi terek a közönség szolgálatában
A Ferenczy Múzeum új épülete a volt Pajor kúria belső közösségi tereiben, és nyitott udvarán a kiállításokhoz kapcsolódó komplex társművészeti bemutatókkal, rendezvényekkel a múzeumok által közvetített értékek új élményekkel gazdagíthatók.
Az épület kiváló akusztikájú udvarában olyan események valósulhatnak meg, amelyek eddig nem szerepelhettek kínálatban: rendhagyó, esetenként szabadtéri kiállítások, zenei-, színházi-, alternatív színházi produkciók, performance-ok. Már az idén ideszervezi a múzeum a Szentendrei Teátrum néhány produkcióját!
A mobil falakkal felszerelt múzeumpedagógiai tér a hozzá kapcsolódó terasszal mini-konferenciák, workshopok megrendezésére is alkalmas, s mivel ez már a Ferenczy Múzeum második foglalkoztató terme, szakmai specializáció, új foglalkozástípusok valósíthatók meg, és párhuzamosan több csoportot is fogadhatunk.
Programújdonságok diákoknak:
- Ulcisia Castra római katonai tábor, és a pilisszentkereszti ciszterci apátság leletanyagához kapcsolódva régészeti- helytörténeti múzeumi órák (műhelytitkok), történeti játszóházak;
- A Castrumban őrzött néprajzi gyűjteményhez kapcsolódva: magyar- és nemzetiségi néprajzi hagyományőrző játékok;
- A nyilvános könyvtárban: könyvtári, kutatás rávezető múzeumi órák.
Programok felnőtteknek:
- kreatív alkotói körök meghirdetése kerámia, tűzzománc és rézkarc műfajában
- felnőttoktatás elindítása a Ferenczy Múzeumban szabadegyetem formájában neves szakemberek bevonásával, régészeti-, történeti- és képzőművészeti témákban egyaránt.
- akkreditált pedagógusképzés
- múzeumi önkéntes program képzései

Ferenczy Múzeum Szentendre

A Ferenczy Múzeum a számok tükrében
Beruházás:
A beruházás összköltsége 660.000.000 Ft volt. Az épület felújítására a KMOP-3.1.1/C-09-2009-0010 A szentendrei Ferenczy Múzeum megújulása című pályázattal összesen 186.100.000 Ft-ot nyert el a múzeum, melyből 165.600.000 Ft a vissza nem térítendő támogatás, valamint az Önkormányzati fenntartású muzeális intézmények 2011. évi szakmai támogatása, az úgynevezett ALFA Program keretében 55.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a belső installációk és a múzeumpedagógiai foglalkoztató elkészítésére.
Az építkezés 2011. október 14-től, 2012. december 3-ig tartott. A múzeum összes alapterülete: 2362 m2

Műtárgyak:
Az ’EGY ARANYKOR MODERN MESTEREI - A FERENCZY CSALÁD MŰVÉSZETE’ c. kiállítás termeiben dokumentumokkal együtt csaknem 148 műtárgy (130 műtárgy + 18 fotó és dokumentum) lesz látható. Az ’ALAPÍTÓ NYOLCAK – A SZENTENDREI MŰVÉSZTELEP SZÜLETÉSE’ kiállításban 31 műtárgy, 9 dokumentum és fotó, tehát összesen 40 műtárgy, míg a ’MŰVEK, MŰVÉSZEK SZENTENDRÉN – A VÁLTOZÓ ARCÚ SZENTENDRE’ kiállításban 41 művész lesz képviselve egy-egy műtárggyal. Tehát az egész új Ferenczy Múzeumban összesen csaknem 229 műtárgy lesz látható.
A Ferenczy Múzeum 2013. tervezett programjai
A múzeum 2013. június 19-től látgatható, hétfő kivételével minden nap 10.00 órától – 18.00 óráig.

2013. június 22. szombat 15.00 – 21.00 óráig
Etűdök Múzeumokra és Galériákra – Szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakája.

Program:
- 15:00 DR. KÁLNOKI-GYÖNGYÖSSY MÁRTON a Ferenczy Múzeum igazgatója exkluzív tárlatvezetést tart. (A program zártkörű, a Szentendrei Lakástárlat közös szervezésében.)
- 16:00-16:20 A Vujicsics Tihamér Zeneiskola mini koncertje: Zongorán játszik: FENYŐ CSILLAG, NÉMETH SÁRA, felkészítő tanárok: OLÁH AINÓ, RICHTER ANNAMÁRIA
- 16:20-16:40 Vujicsics Tihamér Zeneiskola fuvola kamaraegyüttese játszik. Felkészítő tanárok: HERCZEGH MÁRIA ÉS LACHEGYI IMRE.
- 16:40-17:00 Vujicsics Tihamér Zeneiskola gitáros tanulói játszanak. Kísérő tanár: KNYAZOVICZKI ZOLTÁN.
- 17:00 „Fény és Árnyék”. Alkotó foglalkozás gyerekeknek a Ferenczy család kiállításához kapcsolódóan. Múzeumpedagógus: SULÁK-ERDŐHÁTI ORSOLYA.
- 17:00-17:30 Tárlatot vezet: DR. BODONYI EMŐKE művészettörténész a „Művek, művészek Szentendrén. A változó arcú Szentendre” című kiállításban.
- 17:30-18:30 Tárlatot vezet: DR. BASICS BEATRIX művészettörténész az „Egy aranykor modern mesterei – A Ferenczy család művészete” című kiállításban.
- 18:30-19:00 Tárlatot vezet: DR. BODONYI EMŐKE művészettörténész „Az alapító nyolcak – A szentendrei művésztelep születése” című kiállításban
- 19:00 Élő MúzeumCafé. Beszélgetés „Egy múzeum újjászületése” címmel.
- 19:30 Sorrentói Szerenád – örökzöld dallamok Itáliából „Bel canto” áriák, nápolyi dalok, olasz slágerek Domenico Menini tenor és Denis Biancucci zongoraművész előadásában.

A Szentendrei nyár megnyitó koncertje a Múzeum udvarán.

2013. augusztus 13. 18.00 óra
„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013. időszaki vándorkiállítás, valamint a
Kőbe vésett múlt - Pest megye legszebb római és a pilisszentkereszti apátság középkori kőemlékei állandó kiállítás ünnepélyes megnyitója.

2013. augusztus 25. 16.00 óra
Szakmai tárlatvezetés a
„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013. időszaki vándorkiállításban.

2013. augusztus 25. 17.00 óra
Szakmai tárlatvezetés a
Kőbe vésett múlt Pest megye legszebb római és a pilisszentkereszti apátság középkori kőemlékei állandó kiállításban.

2013. augusztus 25. 20.00 óra
Katona József: Bánk Bán
Rendező: Alföldi Róbert
A Szentendrei Teátrum különleges bemutatója Katona Bánk Bánja ősbemutatójának 180. évfordulója alkalmából és Gertrudis királyné halálának 800. évfordulója tiszteletére.

2013. augusztus 30. – szeptember 1.
Szentendre Éjjel Nappal Nyitva
Programok:
- 2013. augusztus 30. 18.00 – 20.00 óráig
LIVING HISTORY - ÉLŐ INTERPRETÁCIÓ (szervezés alatt)
„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013. vándor kiállításban.
- 2013. szeptember 1. 10.00- 14.00 óráig
Történeti játszóház (gyermekeknek 8 éves kortól) „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013. című kiállításban

2013. szeptember 28.
Tudományos konferencia
„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013. Merániai Gertrúd királyné halálának 800. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencia.

2013. október 5.
Pedagógusképzés a Ferenczy Múzeumban
Az ötalkalmas pedagógusképzési program nyitó rendezvénye.

2013. október
Múzeumok Őszi Fesztiválja

2013. ősz – 2014. tavasz
Művészetismereti Szabadegyetem
a 20-21. századi képzőművészetről a szentendrei Pajor házban.


További programjainkról tájékozódhat a www.femuz.hu, www.facebook.com/ferenczymuzeumszentendre weboldalakon vagy hírlevélben!


Az új Ferenczy Múzeum elérhetőségei
Cím: 2000, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.
Telefon: +3620-779-6657, +3620-779-6658
E-mail: titkarsag@femuz.hu
Web: www.femuz.hu
Facebook: Ferenczy Múzeum
Nyitva tartás: Hétfő kivételével minden nap 10.00 órától – 18.00 óráig.
Közönségszervezés: +3626-920-990, kozonsegkapcsolat@femuz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás