Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 19. 08:31, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Új kiállítás a szentendrei Szerb Művészteleptől

Új kiállítás a szentendrei Szerb Művészteleptől

A szentendrei Szerb Művésztelep munkájában részt vett hat magyar és hat szerbiai képzőművész mintegy harminc festményét állítják ki a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumban (volt Ferenczy Múzeum) hétfőtől.

Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója, az esemény egyik szervezője az MTI-nek pénteken elmondta: az idei volt a 20. szerb művésztelep, a szentendrei alkotótábor munkájában az elmúlt két évtizedben eddig 180 alkotó vett részt. Példaként megemlítette, hogy az eddigi kiállítók között volt Aknay János Kossuth-díjas festő és ef Zámbó István képzőművész, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió tagja. Most Szerbiából, főleg Újvidékről érkeztek művészek a Vajdasági Kulturális Intézeten keresztül. Igor Cvejanovic, Nada Denic, Milan Jaksic, Bojan Kiridzic, Sibila Petenji-Arbutina és Vladislav Seslija vett részt a telep munkájában, míg a magyarok közül Bereznai Péter, Bozi Anna, Czuder Tamás, Malbasa Dániel, Sz. Varga Ágnes és Verebélyi Diána dolgozott a művésztelepen, a Szerb Egyházi Múzeumban októberben, tíz napon át.

Ezúttal csak festők vettek részt a szerb művésztelep munkájában. Nem volt előírt téma, mindenki a maga belátása szerint alkotott, sokan sorozataikat folytatták, de vannak a művek között szentendrei motívumokat mutató festmények is - idézte fel Lásztity Péró.

A tárlatra, mint minden alkalommal, ezúttal is készült kétnyelvű - szerb-magyar - katalógus, amelyben a résztvevő művészek fotója, életrajza és egy munkája szerepel. A kiállítást Sava Stepanov újvidéki művészettörténész, Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere és Rade Drobac, Szerbia budapesti nagykövete nyitja meg. A megnyitón fellép Milosevits Mirko, aki zongorán játszik és Kyra (Bedécs Ildikó) énekel.
A kiállítás november 30-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni