Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2015. Március 14. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Túraajánló március 15-re: a Kőhegyi Menedékház

Túraajánló március 15-re: a Kőhegyi Menedékház

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben – megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sokakat az erdőbe csalogat.

A Pomáz feletti Kő-hegyről csodálatos kilátás nyílik a környékre. A meredek hegyoldalt maga Petőfi is megmászta, 1845-ben barátaival, Vachot Imrével és Vachot Sándorral Esztergomba menvén. A kilátóhelyen, ahol megpihentek, 1958 óta emléktábla áll, amely erre a jeles eseményre hívja fel a figyelmet.

A 2014-ben felújított Kőhegyi Menedékház turistautakon Pomáz, Szentendre, Dömörkapu és Lajos-forrás felől gyalogosan egyaránt jól megközelíthető, így könnyen beleilleszthetjük a környéken tett barangolásokba. Közvetlen környezetének látványosságai között találjuk a Kő-hegy platójának délkeleti sziklatornyait, például a jellegzetes formájú Gomba-sziklát, amit „Napóleon kalapja” néven is emlegetnek. A természeti kincsek mellett a turistatársadalom számára méltán híres hely a hegy lapos fennsíkján található Kőhegyi Menedékház, amely hűen idézi meg a magashegyi menedékházak hangulatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.