Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 24. 08:07, péntek | Helyi
Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság/Fotó: MűvészetMalom

Történelmi traumák között – megnyílt Szentendrén

Történelmi traumák között – megnyílt Szentendrén

Már látható az Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920-1944 című vándorkiállítás Szentendrén a MűvészetMalomban. A tárlatot Halász János, kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.

Szentendrén, a MűvészetMalomban látható az Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920-1944 című vándorkiállítás. A két világháború közötti negyedszázad mindennapjait, tudományos, kulturális és társadalmi életének átalakulását bemutató tárlatot Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg január 23-án.

A kultúra dialógus, a mű és a befogadó párbeszéde, ugyanakkor két tájegység, két város művészete is kommunikálhat egymással. A vándorkiállítás remek példa erre” – mondta Halász János.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett vándorkiállítás a két világháború közötti korszakot hat kiemelt téma, a trianoni döntés, a műgyűjtés, kultusz és hivatalos művészet kapcsolata, a tudomány fejlődése, Klebelsberg kultúrpolitikája, a hivatalosan nem alkotó művészek, valamint a műpártolás és múzeumok tárgya köré csoportosítva mutatja be.

A központi téma mellett a programban részt vevő városok helyi sajátosságokkal is kiegészítik a tárlatot.

Szentendrén a vándorkiállítás törzsanyaga mellett a látogatók Eltérő enyészpontok címmel megtekinthetik Barcsay Jenő és Vajda Lajos két világháború között készült műveit.

A Székesfehérvárról 2013 augusztusában indult kiállítás Debrecen és Nyíregyháza után érkezett Szentendrére, ahonnan majd Pécsre, Szegedre és Szombathelyre vándorol tovább. Az Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920-1944 című tárlat április 21-ig látható a Művészetmalomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni