Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2023. Június 16. 06:57, péntek | Külföld
Forrás: mti

Több amerikai kormányszervezetet ért kibertámadás

Több amerikai kormányszervezetet ért kibertámadás

Kibertámadás ért több amerikai kormányzati szervezetet; egyebek között személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekben - jelentették be amerikai kormánytisztségviselők csütörtökön.

Az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA) közlése szerint dolgoznak azon, hogy megállapítsák a támadások forrását, és azt, hogy milyen információ került ki.

A bejelentés alapján a támadás egy kormányzati szervezetek és vállalatok által használt alkalmazás, a "MOVEit" gyenge pontját használta ki. Az ügynökség igazgatója, Jen Easterly az MSNBC hírtelevízióban közölte, hogy az alkalmazás kockázatairól tájékoztatót tettek közzé már a múlt héten, és azt ígérte biztosítják, hogy az azt használó vállalkozások rendelkezzenek minden forrással ahhoz, hogy csökkentsék a kockázatot.

Hozzátette, hogy az érintett kormányszervekkel szorosan együttműködnek, de azt nem árulta el, hogy mely intézmények estek a kibertámadás áldozatává, ami a CISA igazgatója szerint egy jól ismert ransomware, azaz zsarolóprogram formájában érte őket. A zsaroló szoftvereknél a küldő pénzt próbál kicsikarni az áldozatokból, hogy annak fejében feloldja eszközeik blokkolását, vagy visszaszolgáltasson megszerzett adatokat.

Az amerikai kormányszerveket ért támadás csütörtöki bejelentésével egy időben Louisiana állam kormányzói hivatala közleményt tett közzé arról, hogy a "MOVEit" alkalmazással összefüggő kibertámadás érte az állami gépjármű-nyilvántartási irodát. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a támadás során megszerezhették a Louisiana államban regisztrált járműtulajdonosok személyes adatait.

Címkék: kibertámadás, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.