Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 28. 08:07, szombat | Helyi

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Színművésznő, rendezvényszervező, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és büszke nagymama, aki amikor csak teheti, siet a Szentendrén élő unokáihoz. Kanyó Erika október 2-i kulturális estjének Szász Enikő lesz a vendége.

Egy unitárius pap lányaként jött világra a székelyföldi Gagyon. Amióta az eszét tudja - az óvodás kori szavalásokkal kezdődően a középiskolai színjátszáson át – színésznő akart lenni. 1976-ban végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolán és Sepsiszentgyörgyön kezdte a pályafutását.

Férjével, Dukász Péter színművésszel ott szerettek volna letelepedni, ám azután, hogy Péter édesanyja, a népszerű színésznő, Dukász Anna egy nyugati út során az Egyesült Államokban maradt, nem engedték meg a házaspárnak, hogy a Székelyföldön maradjanak. Temesvárra „száműzték” őket, és váltak meghatározó tagjaivá a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak. Utóbb mindketten rendeztek is színdarabokat, és folyamatosan turnéztak a színházzal a Székelyföldön és az erdélyi szórványban. Enikő később másfél évig a temesvári színház igazgatója is volt.

Dukász Péterrel a Prah című darabban

A ’90-es években, két esztendőnyi kényszerpihenő alatt (a színházigazgatóval történt nézeteltérés miatt) Bárányi Ferenc parlamenti képviselő irodáját vezette, amelynek köszönhetően sokkal közelebb került a társadalmi kérdésekhez. A tapasztalatai mentén merült fel benne az ötlet egy civil szervezet létrehozására, s alapította meg a Temesvári Magyar Nőszövetséget, amelynek mind a mai napig elnöke. A szövetségen belül humanitárius és oktatás-nevelési tevékenységek mellett közművelődési események, képzőművészeti kiállítások, koncertek szervezésével, valamint könyvkiadással kezdett foglalkozni.

Napjainkban Szász Enikő a rendezői és színésznői munkája mellett több - színjátszáshoz, kulturális élethez fűződő – ötletet valósított meg. Ő indította el a később TESZT néven joggal nagy hírnevet szerzett színházi fesztivált, és 24 alkalommal megszervezte a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozatot.

Legnagyobb sikerének a két gyermekét tartja. Szabadidejét legszívesebben a Szentendrén élő három unokájával tölti.

Szász Enikővel október 2-án 18 órától lehet találkozni a Kék Duna Házban (Szentendre, Dunakorzó 5.), ahol Kanyó Erika, az est háziasszonya beszélget a színésznővel a színjátszás világáról és gazdag tapasztalatokkal teli életéről.

Fotók: temesvaros.ro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.