Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 14. 12:03, szombat | Helyi

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

A pápai audiencián Vajda Lajos művének nyomatát adta át Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója Ferenc pápának. Másnap magyar művészeti témájú kiállítás nyílt meg a római Magyar Akadémia épületében.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatán az intézmény saját gyűjteményéből mutatják be a városban a szocializmus utolsó két évtizedében dolgozó művészek, többek közt Bukta Imre, ef Zámbó István, feLugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveit. A kiállítás címe:„Felvonulás - Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korban”.

A tárlat megnyitását megelőző napon, szeptember 11-én Ferenc pápa a Szent Péter téren fogadta Gulyás Gábort, a múzeum igazgatóját, Sólyomné Gyürk Dorottya alpolgármestert és Bécser Róbert ferences atyát. A múzeumigazgató Vajda Lajos Kettős önarckép című művének nyomatát ajándékozta a pápának abban a reményben, hogy az bekerülhet a Vatikáni Múzeum modern gyűjteményébe. Az eredeti 1937-es grafika a múzeum gyűjteményéhez tartozik, és Vajda legismertebb műveinek egyike.

Az akadémiai kiállítás után, október 13-án Róma közterein is lesznek magyar vonatkozású műalkotások: a Mirabilia Urbis kortárs művészeti fesztivál keretében a Campo de' Fiori melletti kis utcákban egy időszaki kiállításon mutatkozhatnak be a tavalyi jubileumi Szentendrei Szabadtéri Tárlaton résztvevő művészek.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Római Magyar Akadémiával, amely legutóbb Vincze Ottó képzőművész velencei kiállításának előkészítését segítette.

Forrás: MTI; szentendre.hu; Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.