Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Július 05. 08:31, péntek | Helyi
Forrás: MTI/Fotó: honvedelem.hu/Dévényi Veronika

Szentendrei koncert a debreceni katonazenekari fesztiválon

Szentendrei koncert a debreceni katonazenekari fesztiválon

Az ausztriai Burgenland Tartományi Zenekar nyitókoncertjével csütörtök délután megkezdődött a 18. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál Debrecenben, ahol koncertezik a Szentendre Helyőrségi Zenekar is.

A Református Nagytemplom előtti Kossuth téren a burgenlandi katonazenészek után a debreceni zenede gyermek fúvószenekara és a Honvéd Együttes koncertezett csütörtökön, majd a Magyar Honvédség Központi Zenekarának rézfúvós kvintettje fújt zenés takarodót.

Pénteken a debreceni Főnix csarnokban Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hivatalosan is megnyitja a katonazenekari fesztivált. A magyar együttesek és a burgenlandi katonazenészek mellett lengyel muzsikusok is vendégszerepelnek július 4. és 6. között Debrecenben.

A hajdú-bihari megyeszékhely 1977 óta ad helyet a fesztiválnak, amelyen elismert magyar és külföldi zenekarok, karmesterek mutatják be tudásukat a város több pontján. A programok gerincét a látványos zenés felvonulások, térzenék, koncertek és alaki bemutatók alkotják.

Idén a házigazda Debrecen Helyőrségi Zenekar mellett a Burgenlandi Tartományi Zenekar, a Lengyel Haditengerészet Díszelgő Zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar mutat be önálló és közös koncertet, szakalaki bemutatót. A közönség debreceni, hajdúszoboszlói, derecskei és balmazújvárosi ifjúsági fúvószenekarok előadásait is élvezheti.

Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára korábban, a rendezvény budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyarországi katonazenekarok kulturális értéket képviselnek, továbbviszik a katonazene hagyományait és igyekeznek számos fórumon megjelenni.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az esemény kapcsán a magyar honvédség kulturális küldetését hangsúlyozta. Rámutatott, hogy az ilyen rendezvények nagyban segítenek a nemzetközi kapcsolatok ápolásában és erősítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt