Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Február 23. 07:58, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Szentendrei Emlék-képek: kiállítás S. Nagy János gyűjteményéből

Szentendrei Emlék-képek: kiállítás S. Nagy János gyűjteményéből

Elsősorban a szentendrei festészet látványelvű vonulata jelenik meg a szentendrei MűvészetMalom péntektől látható kiállításán, amely S. Nagy János magángyűjteményéből válogat.

"A gyűjtői látásmódot és a festészetről vallott felfogást tükröző több mint száz alkotás a magángyűjtemény eddigi legteljesebb bemutatkozása" – mondta Bodonyi Emőke kurátor csütörtökön az MTI-nek.

A szentendrei születésű S. Nagy János kollekciójának létrejöttében jelentős szerepet kapott a családi indíttatás és a személyes ízlés, a régi szentendrei motívumok keresése. A gyűjteményben ugyanakkor a helyi jelentőségű alkotások mellett muzeális értékű festmények is találhatók, többek között Jeges Ernőtől, Rozgonyi Lászlótól vagy Modok Máriától. Az évtizedek alatt létrejött anyag elsősorban az 1926-ban alapított Szentendrei Művésztelep nyolc „atyjára” fókuszál, illetve azokra festőkre, akik ekkoriban leltek otthonra a városban.

Az összegyűjtött művek alkotói közül sokan Réti István, a nagybányai művésztelep egyik alapítójának növendékei voltak, a képek zömét a látványelvű festészettel lehetne jellemezni” - hangsúlyozta a kurátor.

Bodonyi Emőke kitért arra, hogy S. Nagy János néhány művész esetében – példaként Bánovszky Miklóst és Onódi Bélát említette, akikkel a gyűjtő jó barátságot ápolt – a későbbi munkásságot is figyelemmel kísérte, de gyűjteményében képviselteti magát a szentendrei kortárs művészet, többek között Balogh László, Deim Pál, Aknay János, Lukoviczky Endre, Hajdú László vagy a nemrég elhunyt Gy. Molnár István is.

A tárlaton azok az egykori plakátok, fotók és interjúk is megtekinthetők, amelyek S. Nagy János jelentős kurátori és művészeti írói tevékenységéhez kapcsolódnak, miután a kutatóvegyészként dolgozó műgyűjtő egykor maga is aktívan részt vett a szentendrei művészeti közéletben.

A kiállítás május 20-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.