Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Február 12. 14:25, péntek | Helyi
Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sokba kerülhet, ha valaki szórakozásból hívogatja a segélyhívót

Sokba kerülhet, ha valaki szórakozásból hívogatja a segélyhívót

Akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal.

Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről, akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy közérdekű munkára is kötelezhető az elkövető.

2015.május 27-én 18:55 perckor érkezett hívás a megyei műveletirányításra. Akkor még ismeretlen személy hamis név megadásával bejelentést tett, mely szerint Nyáregyházán, a Kossuth Lajos utcában családi ház ég. A monori hivatásos tűzoltók két tűzoltógépjárművel a megadott címre vonultak, azonban ott a jelzésben foglalt körülményt nem találtak. Az igazgatóságunk feljelentette az ismeretlen telefonálót. A feljelentés alapján a Monori Rendőrkapitányság beazonosította, a személyt és megküldte az eljárás iratait a bíróság részére. A bíróság a felmerült költségek 82 984 Forint kifizetésre kötelezte az elkövetőt.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi évben 26 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találtak. A valótlan és a szándékosan megtévesztő hívásokat követően a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál, akik a legtöbb esetben sikerrel derítik fel az elkövetők kilétét, akik majd a bíróság előtt felelhetnek a tetteikért.

Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később érkeznek ki az egységek, mely - akár néhány perces késedelem is - beláthatatlan következményekkel is járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni