Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Július 12. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Index

Reped a gát Szentendrénél

Reped a gát Szentendrénél

Az Indexnek az egyik olvasó a szentendrei mobilgát talapzatáról küldött fotót amelyen számos repedés látható.

A repedések nem túl szélesek, de átfutnak a gát talapzatán, így a helyiek félnek attól, hogy árvízi terhelés alatt a hiba akár veszélyes helyzetet is teremthet.

Az Index megkeresett néhány betonépítészetben gyakorlott építészt, akik nyugalomra intettek.

Baróthy Anna, aki például a felújított Moszkva tér betonelemeiért volt felelős, azt mondta, hogy a beton repedései önmagában nem a hiba jelei. A beton száradásával, vagy hőtágulásával gyakran képződnek repedések, amelyek megjelenésével néha számolnak is a tervezők. Repedések megjelenhetnek például ott is, ahol a betonban vasalat van, azaz éppen a legerősebb helyen.

Hasonlóan nyilatkoztak megkérdezett vasbetonra szakosodott technológusok is. Egyikük úgy látta, hogy Szentendrének nem kell félnie az árvíz pusztításától. A képeken látható repedések nem tűnnek vészesnek, valószínűleg a beton zsugorodásával képződtek.

Árvíz esetén nem valószínű, hogy ezek a repedések veszélyt jelentenének. Az építész szerint a jég repesztő hatása sem kezdené ki a vastag betonfelületeket.

Egy szakember megjegyezte, hogy a repedés akkor jelenthet problémát, ha a betonfelület vékony, vagy a repedés bármilyen módon a funkciót veszélyezteti. Egy gát talapzatán a kitáguló repedések akár a vizet is átengedhetik.

Esztétika

Maga a tervező is hasonló véleményen volt. A Mélyépterv vezérigazgatója levelében azt írta, a repedések esztétikai jellegűek, és nem jeleznek szerkezeti problémát. "Kialakulásuk törvényszerű volt a vasbeton építőanyag ridegsége miatt."

A hajszálrepedések olyan vékonyak, hogy a vízzáróságot sem befolyásolják. Dr. Tóth László megemlíti, hogy a repedések már 2013-ban megjelentek, és azóta több árvíz is bizonyította, hogy nincs mitől félni.

Fotó: index.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét