Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 15. 08:26, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Balázs: Magyarország az elkövetkező időszakban az új világrend kulcsállamává válhat

Orbán Balázs: Magyarország az elkövetkező időszakban az új világrend kulcsállamává válhat

A konnektivitás stratégiájával Magyarország az elkövetkező időszakban az új világrend kulcsállamává válhat, egyfajta \"Keystone state\" szerepet vehet fel

- fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján szerdán Budapesten.

Orbán Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) rendezett eseményen elmondta, hogy a könyvében a világrend átalakulásával foglalkozik és ezt elsősorban magyar nézőpontból elemzi.

Felidézte, hogy Magyarország meglehetősen nehéz helyzetben csatlakozott a nyugati világhoz azt követően, hogy a 20. század számos sebet ejtett rajta Trianonnal kezdve, a kommunista rendszereken keresztül, amelyek időszakában folyamatosan lemaradtunk a fejlett országokhoz képest.

Ugyanakkor - fogalmazott a politikai igazgató - mostanra sikerült kiépíteni egy exportorientált gazdaságot, miközben a magyar gazdaság az egyik legnyitottabb a világon.

Magyarország mára, a többi között az adócsökkentéseknek is köszönhetően, "kikerült a közepes fejlettségű ország csapdájából" - tette hozzá.

Ismertetése szerint a könyvben úgy fogalmaz, hogy Magyarország számára sosem volt akkora az esély a felzárkózásra, mint most.

Felidézte, hogy a Szovjetunió összeomlását a nyugati világ gazdasága erősítésére használta fel, de nemcsak a gazdasági dominanciát teremtették meg, hanem az is kívánalomként fogalmazódott meg, hogy egy békésebb időszak köszöntsön a világra.

Ekkor kezdődött meg az Egyesült Államok úgynevezett hegemón időszaka, ám mostanra ezt a "washingtoni konszenzust" egyre inkább kezdi felváltani egy "pekingi konszenzus", hiszen Kína szakított a tervutasításos gazdasági rendszerrel, de nem csökkentette az állami beavatkozás mértékét, ezek a tényezők pedig rengeteget segítettek a felzárkózásban, miközben Kína a "saját irányelvei szerint kíván belépni" a világgazdaság rendszerébe.

Többek között ez is eredményezte, hogy a korábbi világrend menthetetlenül felbomlik, napjainkban éppen ezt éljük meg - hangoztatta Orbán Balázs.

A világpolitika, a világgazdaság szereplői fokozatosan ismerték fel a világrend felbomlását, amely mostanra minden hatalmi központ számára nyilvánvalóvá vált - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy ez a többi között a gazdasági, infrastrukturális kapcsolatok leépülésével is együtt jár.

A blokkosodás és a szembenállás Orbán Balázs szerint azt eredményezte, hogy az országokat olyan kifejezések szerint osztályozzák, mint demokrácia vagy autokrácia.

A politikai igazgató elmondta, könyvében éppen amellett érvel, hogy ez a stratégia rossz és nem szolgálja a Nyugat érdekeit, és végső soron ahhoz vezet, hogy alulmarad a világ nem nyugati részével szemben. Ez a politika fokozza a fegyveres konfliktus kockázatát - tette hozzá.

Magyarországnak nem érdeke, hogy a nagyhatalmi versengés világháborúvá váljon, ezért a háborús konfliktusokkal szemben kell megfogalmaznia álláspontját, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is folyamatosan teszi - emlékeztetett, kiemelve, hogy eközben Magyarországnak talán a legutóbb a középkori királyság idején volt ilyen kiterjedt külpolitikája, mint most.

Szerinte Magyarországnak a nyugati szövetségi rendszerben meglévő kapcsolatait, pozícióját is menedzselnie kell és nem az úgynevezett kisállami testtartást kell felvennie.

"Nagy kérdés, hogy kibírjuk-e az ezzel összefüggő nyomást" - mondta, hozzátéve, hogy egy ideológiáktól mentes, realista, pragmatikus nemzeti érdek alapján kell részt vennünk a kialakuló új világrendben és ez vezethet el oda, hogy Magyarország ennek kulcsállamává válik, a gazdasági kapcsolatokat pedig nem leépíteni kell, hanem továbbiakat kell felépíteni.

A bemutatót követően az NKE szervezésében megtartott kerekasztal-beszélgetésen Orbán Balázs azt hangsúlyozta, hogy a konnektivitás csak egy komplex stratégiaként működhet, annak számos gazdasági, kulturális, oktatási dimenziója van és teljes elköteleződést igényel és akkör működőképes, ha a kormány elvégzi munkáját.

Kiemelte, hogy a Lengyelországtól egészen a Balkánig terjedő térséget, amelyhez Magyarország is tartozik, valahogy fontossá kell tenni a nagyhatalmak számára.

Van olyan narratíva, hogy a következő évtizedek Oroszország és a Nyugat konfliktusáról, háborújáról fognak szólni és ez a térség más miatt nem izgalmas a nagyhatalmak számára, mint hogy itt háború esetén helyőrségek jönnének létre, ezzel szemben kell alternatívát nyújtani és ebben Magyarországnak fontos szerepe van - hangsúlyozta.

Mártonffy Balázs, a John Lukacs Intézet kutatási igazgatója a kompromisszumkészség és megalkuvás között húzódó határok témaköre kapcsán azt emelte ki, hogy jelenleg az Egyesült Államok nem érti, hogy Magyarország miért nem kockázatminimalizáló, hanem haszonmaximalizáló politikát folytat a világban. Ugyanakkor komoly hozadéka lehet annak, ha Magyarország a rizikó felvállalásával nagyot tud nyerni. A kutatási igazgató is fontosnak tartja, hogy a feltörekvő országok a közeljövő kihívásaira jó válaszokat tudjanak adni.

Tárnok Balázs, az Európa Stratégia Kutatóintézet intézetvezetője azt emelte ki, hogy Magyarország már csak geopolitikai helyzeténél fogva is pályázhat a Nyugat és a Kelet összekötésének szerepére. Az intézetvezető nincs meggyőződve arról, hogy Európa ma nagyhatalomnak tekinthető, de a júliusban kezdődő magyar uniós soros elnökségnek így is nagy szerepe és komoly jelentősége lesz.

Szerinte Magyarország, mint az EU tagja nem állítható úgy patikamérlegre, hogy a Nyugathoz vagy a Kelethez tartozik.

Magyarország a szerepét egy "kulcsállami testtartással" is képes elismertetni a saját szövetségi rendszerén belül - hangoztatta.

Címkék: Orbán Balázs, vízió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során