Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Február 05. 19:09, szerda | PR

Napjaink prémium prémje, az asztrahán

Napjaink prémium prémje, az asztrahán

Az állatok prémjéből készült szőrmebundák a ruhapiac prémium kategóriáját képviselik. A jól ismertek mellett azonban különlegesebb alapanyagokkal is találkozhatunk.

Mi fán terem az asztrahán?

Ha nem találkoztunk még a kifejezéssel, nincs okunk szégyenkezni, hiszen egy meglehetősen különleges szőrmetípusról van szó. Ennek tükrében talán érdekes lehet, hogy a prém viselője nem különösebben egzotikus, hiszen egy bárányról van szó, pontosabban annak egyik alfajáról, a karakülbárányról.
A karakül juhokat Közép-Ázsiában már az i.e. 1400-as évektől tenyésztik. Lényegében minden része felhasználható, prémje azonban különösen jó minőséget képvisel. A karakül szó egyrészt az üzbég Karakul városra utal, másrészt a török ’fekete’ szóra. A prém szempontjából inkább utóbbi érdekes, hiszen az asztrahán prém a karakül juhok 1-2 hetes egyedeinek gyapja, mely születésukkor még fekete színű.

Luxusra szabva

A karakül bárányokból készült bundák, kucsmák, kabátok és egyéb ruhadarabok különlegességét tehát az adja, hogy alapesetben egészen fiatal állatok prémjéből készítik. Az asztrahán prém rendkívül finom és selymes prém, melyből szinte arisztokratikus megjelenésű ruhadarabok készülnek. A minőséget és jómódot jelképezi, mindezt bármiféle hivalkodás nélkül. Egy kifejezetten sikkes megjelenésű bunda, mely emellett rendkívül puha és könnyű viselet.
A fiatal bárányok prémje rendkívül fényes és hullámos, mely kifejezetten nőies megjelenést biztosít. A tervezők elitje is előszeretettel alkalmazza ruhakölteményeihez. Az idősebb juhok bundája már jóval hosszabb, és göndörebb, emellett a színe is világosabbá válik, ám ugyanúgy kiváló bunda alapanyagnak számítanak.



A színek ára

Az anyagminőség mellett – ahogy már szó esett róla – a bundák színben is eltérnek, ugyanis a karaküljuhok gyapja kezdetben fekete, majd az állatok növekedésével egyre világosabbá válik. Így, ha klasszikus asztrahán prémből készült bundát vásárolunk, mindenképpen a fekete szín mellett kell letennünk voksunkat. Ám ez nem lehet probléma, hiszen a fekete szín örök klasszikus, mely mindenhez passzol. Ha világosabb árnyalatokra vágyunk, ám nem akarunk lemondani a karakül prémről, az idősebb bárányok gyapjából készült ruhadarabok közt érdemes keresgélnünk.

A minőségnek természetesen ára is van. A különböző bundák, kabátok, dzsekik között böngészve szembetűnik, hogy a részben vagy teljesen asztrahán prémből készült darabok egy magasabb árkategóriába tartoznak. A korábban taglaltak tükrében ez nem is csoda, hiszen egy egészen különleges és ritka alapanyagról van szó. Emellett természetesen tartóssága, megjelenése és a hideg elleni védelme is a lehető legmagasabb szintet képviseli. A pénzünkért tehát egy örök darabot kapunk. Ha prémium minőségre vágyunk, az asztrahán a legjobb választás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről