Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

A kutatóknak sikerült létrehozniuk a világ eddigi legkisebb működő elektromos motorját. A szerkezet egyetlen molekulából áll, így csupán egy milliárdod méter átmérőjű.

A tudósok már korábban is alkottak molekulányi rotorokat, de ez az első, amely önálló működésre képes elektromos áram segítségével. A mikroszkopikus motort az elképzelések szerint elsősorban a nanotechnológiában és az orvostudományban hasznosíthatnák, ahol kisebb folyamatok végrehajtására bőven elegendő a teljesítménye - írja a Nature Nanotechnology.

A kísérletek során egy tiszta rézfelületre helyeztek egy butil-metil-szulfid molekulát, amelynek egyetlen kénatomja pivot motorként kezdett működni elektromos energia hatására. A elektronmikroszkópos vizsgálat szerint a fordulatszáma másodpercenként elérte a 120-at.

A tudósok szerint a motor segítségével létrehozhatják a világ legkisebb gépét, amelyet a molekula hajthatna meg. Jelenleg azonban a fejlesztők elsődleges célja, hogy bekerüljenek a Guiness Rekordok Könyvébe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket