Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. November 17. 08:51, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mintegy hatéves csúcson az októberi euróövezeti infláció

Mintegy hatéves csúcson az októberi euróövezeti infláció

Októberben majdnem hat éve a legmagasabbra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott jelentése szerint.

Októberben 2,2 százalékra, az előzetes kalkulációval megegyező értékre emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének az üteme az euróövezetben a szeptemberi 2,1 százalékról. Tavaly októberben 1,4 százalék volt az euróövezeti infláció.

Az októberben elért 2,2 százalékos euróövezeti infláció 2012 decembere óta a legmagasabb.

Az euróövezetben a 2,2 százalékos októberi inflációhoz az energiaárak emelkedése 1,02 százalékponttal járult hozzá. Az energiaár az egy évvel korábbihoz képest 10,7 százalékkal emelkedett.

Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció a szeptemberivel megegyező 1,1 százalék lett októberben az euróövezetben. Az előző havihoz képest a fogyasztói árak energia- és élelmiszerárak nélkül 0,1 százalékkal emelkedtek októberben, a szeptemberi havi emelkedéssel megegyező mértékben.

Az Európai Unióban szintén 2,2 százalékra emelkedett az infláció októberben a szeptemberi 2,1 százalékról. Egy évvel korábban, 2017 októberében 1,7 százalék volt az infláció.

Az előző havihoz képest mindkét régióban egyaránt 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben.

A legalacsonyabb éves inflációt Dániában regisztrálták októberben, 0,7 százalékot. Portugália 0,8 százalékos, Írország 1,1 százalékos, Lengyelország 1,5 százalékos inflációt jelentetett októberre.

A legmagasabb éves áremelkedés Észtországban volt októberben, 4,5 százalékos. Románia 4,2 százalékos, Magyarország 3,9 százalékos inflációval zárta októbert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.