Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 23. 10:07, hétfő | Helyi

„Minden ideköt, ami csak fontos lehet”- Interjú Laárné Szaniszló Évával

„Minden ideköt, ami csak fontos lehet”- Interjú Laárné Szaniszló Évával

Mi a legkorábbi és legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről? Hogyan írná le a városát egy idegennek? Milyen érzés szentendreinek lenni? Mi a kedvenc időtöltése? Ezúttal Laárné Szaniszló Éva válaszolt a kérdésekre.

- Mi a legkorábbi, illetve legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről?
- Mint sokunknak, nekem is óvodáskoromból való a legkedvesebb élményem. Édesapámmal sétálok a belvárosban, aki minden pillanatban megszorítja a kezemet: ez volt a jel, hogy köszönjek a néniknek, bácsiknak, mert Ő mindenkit ismert, mindenkihez volt néhány kedves szava. Megyünk a Lolába fagyizni, ahol úgy köszönnek: „Szevasz Lajos” -ez voltam én, Tündérlala, a kis pici, göndör hajú kislány... Járjuk a gyönyörű sikátorokat, macskaköves utcákat, miközben én énekelek.

- Hogyan írná le röviden a városát egy idegennek?
- Szentendre Magyarország legcsodálatosabb városa, nem messze Budapesttől. Aki egyszer meglátja, azt azonnal elvarázsolja. Visszavágyik és soha nem felejti.

- Milyen érzés szentendreinek lenni? Miért kötődik Szentendréhez?
- Időnként az élet elsodort egy-két évre Szentendrétől, de nem találtam önmagam, mindig visszavágytam. Ahogy a gyermek elképzeli felnőttkorát, tudtam, hogy itt szeretnék élni, nagy családban. Egy emlék jut eszembe ismét: a Templomdombon futottuk az iskolai köröket, és mint egy tündérmesét, úgy képzeltem el, hogy itt fogok majd férjhez menni. Ideköt minden, ami csak fontos lehet: a gyermekkorom, a szüleim, a testvérem, általános iskolai élményeim, szerelem, barátságok, gyermekeim születése, hivatásom, növendékeim, terveim.

- Milyennek szeretné látni Szentendrét 10 év múlva?
- 10 év múlva szeretnék ugyanúgy végig menni a városunkon az unokáimmal, ahogy pici koromban én tettem édesapámmal. A jel ugyanaz lesz, semmit nem változott: köszönni kell néniknek, bácsiknak, és én büszkén mesélem majd a kicsiknek, mennyit fejlődött, szépült városunk, de a lényeg cseppet sem változott. Az emberek boldogan sétálnak lángossal, vagy fagylalttal a kezükben, és élvezik a város szépségét, pezsgését, művészi hangulatát.

- Mi a legkedvesebb foglalatossága magánemberként?
- Szeretek a férjemmel a városban sétálni, megállni a titkos helyünkön és onnan nézni az óvárost. Három gyermekemmel beszélgetni, körkérdésekre válaszolni a vasárnapi ebéd közben, miközben a háttérben Chopin szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.