Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Április 04. 08:11, péntek | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Nagy Lajos

Mesterházy Attila Szentendrén: nemzeti konszenzus kell az EU-források felhasználásához

Mesterházy Attila Szentendrén: nemzeti konszenzus kell az EU-források felhasználásához

Mesterházy Attila szerint az uniós költségvetési ciklushoz igazodva olyan nemzeti fejlesztési tervre van szükség, amely hat évre szól és nemzeti konszenzuson alapul.

A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Szentendrén, az új mobilgátrendszer és az újjászületett Duna-part megtekintése után a választókerület képviselőjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "érdemes lenne" kiszorítani a pártpolitikát az uniós források elosztásának területéről.

"A következő ciklusban komoly beleszólást és rálátást adnánk az ellenzéki képviselőknek arra, hogy milyen módon és milyen fő területeken szeretnénk fejleszteni Magyarországot" - tette hozzá az MSZP elnöke.

A konszenzus nemzeti minimum kell, hogy legyen, s erre jó példa Írország esete, ahol a belső csatározás feladása után „rakétaszerűen” tudták fejleszteni az ír gazdaságot – mutatott rá.

Ha fejlesztések nem kormányzati ciklusokhoz kötődnek, az nagyobb kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelentene. Példaként az árvízvédelmet vagy öntözésfejlesztést hozta fel. A különböző projektek egymásra épülhetnének, amelyeket nem veszélyeztetnének a kormányváltások.

A mi vállalásunk, hogy hat évre szóló projekteket fogunk hirdetni az uniós finanszírozásokból, természetesen ott, ahol a szabályok ezt lehetővé teszik” – tette hozzá.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: minden oly párt – például a Jobbik –, amelyik ezzel szemben fogalmazza meg álláspontját, igazi nemzetárulást követ el.

Egy újságírói kérdésre, Mesterházy Attila érdemben nem kommentálta a Medián csütörtökön publikált közvélemény-kutatási adatait. Hozzátette, hogy szerinte az emberek félnek, és a közvélemény-kutatók így nem tudnak pontosan mérni. Megjegyezte azt is, hogy nem hisz a közvélemény kutatásokban.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mi a véleménye az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki döntéséről, hogy szabálysértési eljárást indítana ellene, amiért nem jelent meg Simon-Welsz ügyben indított ténymegállapító vizsgálattal összefüggésben tartott ülésén, leszögezte: semmilyen szabálysértést nem követett el.

Kapcsolódó cikk:
Mesterházy Attila menekül a felelősség elől

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható