Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 26. 13:40, péntek | Helyi
Forrás: szentendreprogram.hu

Még a hétvégén látható a MalomKörzés a MűvészetMalomban

Még a hétvégén látható a MalomKörzés a MűvészetMalomban

Már csak a hétvégén látogatható a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak, MalomKörzés című kiállítása a MűvészetMalomban. A tárlatsorozat első állomásán debütálnak a fiatal művészek.

A MalomKörzés a Művészeti egyetemek a MűvészetMalomban című kiállítássorozat első állomása. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága – Ferenczy Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésében létrejött tárlat a 2011/2012-es tanévben készült alkotásokból válogat, a szentendrei MűvészetMalomban bemutatva az egyetem valamennyi tanszékének munkáját.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tradicionálisan minden tanév szakmai kiállítással zárul. A műtermek a szorgalmi időszak utolsó két hetében kiállítótérré alakulnak, ahol valamennyi osztály hallgatója bemutatja az elmúlt két szemeszter legjobb produktumait. Az év végi szakmai kiállítás, közismertebb nevén a kipakolás célja elsősorban a teljesítmények értékelése, emellett jó alkalom arra, hogy a kitakarított, kimeszelt és kiürített műtermekben letisztuljanak az elmúlt tanév tapasztalatai és kirajzolódjon az az irány, mely meghatározza a következő félév munkáját. Ezen keretek között válnak a művek először publikussá; a félév közben formálódó tárgyak találkozhatnak a befogadói tekintettel. A kipakolás sajátossága mégis elsősorban az, hogy a nyilvános bemutatás a jól ismert és biztonságot nyújtó falak között történik, legfontosabb célja ugyanis az intézményen belüli szakmai párbeszéd. A MalomKörzés című kiállítás révén azonban ez az anyag az oktatási kerettől független közegbe kerül, a művek új kontextust kapnak. A tárlat bizonyos szempontból tehát tekinthető egy válogatás újraválogatásának, hiszen a kipakolás anyagából táplálkozik, de koncepcionálisan független az oktatás hagyományos szempontrendszerétől.

A MűvészetMalom azon szárnya, amely a kiállítás helyszínéül szolgál, egykor fűrészmalomként funkcionált, ennek nyomait az épület jelenleg is magán viseli. A koncepció, reflektálva az épület korábbi rendeltetésére, a különböző művészeti gyakorlatokat a fafeldolgozás eredeti munkafázisai mentén foglalja absztrakt rendszerbe. A művek eszerint az alábbi fogalmak által kijelölt struktúrába illeszkednek: Körforgás, Nyersanyag, Energia, Átalakulás, Idő és Végtermék. Az egyetemi tanév során készült alkotások mellett a MűvészetMalom tereiben kifejezetten a kiállítás koncepciójára válaszoló hallgatói reflexiók is helyet kapnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak