Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 24. 14:01, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Lézengő utasok a 2-es terminálon

Lézengő utasok a 2-es terminálon

Változó képet mutat jelenleg a budapesti nemzetközi repülőtér.

A fapadosokra berendezkedett 1-es terminálon egy átlagos nap délelőttjén is sűrű az utasforgalom, nem úgy a 2-es terminálon, ahol a Malév leállása alapvetően megváltoztatta a képet: a kereskedelmi létesítmények legtöbbje kong az ürességtől - írja a Magyar Hírlap.

A regionális vezető szerepbe vetett bizalom ábrándja szertefoszlott, immár végérvényesen Bécs vagy Prága, de inkább utóbbi lehet a kelet-közép-európai központ. Mint ismert a légikikötőt üzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy két létesítményt egyszerre a megváltozott körülmények miatt nem érdemes fenntartani, azaz az 1-ről átköltöztetik a légitársaságokat a 2-es terminálra. Mindez azt jelenti, hogy aki a 2-es terminálon is és az 1-esen is működtet üzletet, az átköltözik, aki nem, az lehúzhatja a rolót. Konkrét előkészületek a gyakorlatban még nem kezdődtek meg, így a tulajdonosok sem tudják mi a teendő.

Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta: a tervek szerint nyár elejére átköltöztetik a légitársaságokat. Ehhez azonban meg kell állapodni az üzletek bérlőivel is. Itt azok lesznek kedvezőbb helyzetben, akik a 2-esen is működtetnek kiszolgáló létesítményt. Akik nem, azokat mindenképpen ki kell fizetni, ugyanis többéves bérleti szerződések vannak érvényben. Arra pedig nem lehetett számítani, hogy a nemzeti légitársaság leállásával felborul ez a piac.

A nemzetközi repülőtér 1-es terminálja tavaly 2,3 millió, míg a 2-es 6,6 millió utast fogadott. Ez még mindig messze van attól a 15 milliós éves forgalomtól, amit önmagában a 2-es terminál is képes lenne ellátni, sőt a BA terveiben középtávon – az évtized végéig – húszmillió utas szerepelt. Igaz, ezeket a merész terveket még a válság előtt fogalmazták meg a befektetők. Az 1-es bezárása viszont a 2-es terminálon levő boltok forgalmát lendítheti fel. Mi tagadás, erre számítanak is az üzemeltetők. A forgalom ugyanis nagyon csekély, az éttermekben, bisztrókban, de még az újságárusoknál is csak lézengenek a vendégek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során