Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. December 05. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szentendre Önkormányzata

Közmeghallgatás Szentendrén

Közmeghallgatás Szentendrén

A december elsején tartott közmeghallgatás újdonsága volt, hogy idén először írásban is leadhatták kérdéseiket a lakók.

A fórum ezeknek a megválaszolásával kezdődött, majd Verseghi-Nagy Miklós polgármester és a képviselők válaszoltak a felszólalóknak az este öttől nyolcig tartó rendezvényen a Városháza dísztermében.

Radnóti úti építkezés

Több kérdés, illetve panasz hangzott el a város túlzsúfoltsága, konkrétan a Radnóti úton épülő 45 lakásos társasház miatt. A polgármester elmondta, hogy 2013-ban jelölték ki az építési területet, s eladása jelentős bevételi forrást jelentett a városnak. Az építési engedélyeket az építéshatóság adja ki a jogszabályok alapján, az önkormányzat azt kérte, hogy parkolókat a saját területükön alakítsák ki, ne terheljék vele a környéket.

A polgármester hozzátette, hogy most zajlik a városszerkezeti terv és a HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) átfogó felülvizsgálata. Nem akarnak további területeket belterületbe vonni, de a meglévő építési jogokat nem korlátozhatják. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az új szabályozásban növeljék a zöldterület nagyságát.

Köztisztaság

A szemétdíjjal kapcsolatban a polgármester közölte, hogy a hónapok óta elmaradt számlákat ugyan egyszerre kapják kézhez a lakók, de ennek csak egy részét, háromhavi díjat kell befizetni december 31-ig.

A város szélén lévő szeméthalmokra hívta fel a figyelmet több felszólaló is. Ezek megszüntetése érdekében már sok mindent tett az önkormányzat, a képviselők szerint a helyzet határozottan javult az utóbbi időben. A szeméthalmok viszont állandóan újratermelődnek a lakosok fegyelmezetlensége miatt, s ezek felszámolása lakossági összefogással, szemétszedési programmal lenne lehetséges.

A polgármester elmondta, hogy az Ipar utca elején lévő szeméttelep felszámolása érdekében már tettek lépéseket Holló István vállalkozása ellen, a kormányhivatal segítségét is kérték ez ügyben.

Az évi egy alkalommal igényelhető ingyenes konténer a Városi Szolgáltató plusz szolgáltatása, jogszabály nem írja elő, és előfordulhat, hogy csak előjegyezésre lehet kapni. A szelektív hulladékgyűjtés időpontja a városi honlapon megtalálható.

A hulladékudvar előtti szelektív gyűjtőnél kihelyezett Várakozni tilos tábla nem azokra vonatkozik, akik a szemetet viszik, hanem hogy az ott parkoló autók ne akadályozzák őket.

A Zúzmara utcában a lakók kérésére végzett légszennyezettség-mérés elkészült, ennek eredményét a kézhezvétel után közzéteszi a hivatal.

A Bükkös-patak korábbi szennyezését minden esetben kivizsgálták, az okát megszüntették, és ezentúl is megvizsgálnak minden bejelentést.

A Városi Szolgáltató vezérigazgatója szerint a szelektív hulladékgyűjtés az uniós elvek alapján történik, ezért nem tervezik a hulladékszigetek megszüntetését, bár tudják, hogy kulturált használatuk még nem valósult meg.

Kerékpárút

A képviselő-testület elvi hozzájárulást adott, hogy a 11-es úton kerékpár-nyomvonalat fessenek fel, tehát hogy piktogrammal jelöljék a kerékpárosok által használható területet. Többen felhívták a figyelmet ennek balesetveszélyességére, de a polgármester szerint a döntés a közútkezelő hatáskörébe tartozik, ők készítik el a hatástanulmányokat is.

A Dömörkapu irányába vezető kerékpárútnak az izbégi iskola előtti, mintegy kétszáz méteres szakasza nagyon balesetveszélyes. Ennek felújítását, amennyiben nem sikerül rá pályázati forrást szerezni, a város önerőből megoldja.

A Dunakorzón lévő szervizúton több baleset is volt már, ezt az utat járművek nem használhatják, ezért tiltották meg a kerékpárközlekedést.

Közvilágítás

Jelenleg a közvilágítási naptár alapján történik a lámpák bekapcsolása, de tervezik a korszerűbb, ledes világításra való átállást, amit már szürkületkor is be lehet kapcsolni. A Tegez utcaiak panaszát a hiányos közvilágítás miatt helyszíni bejáráson vizsgálják meg. A testület januárban dönt arról, hogy az 1+1 útfelújítási pályázatot más területekre is kiterjesszék, például a közvilágítás fejlesztésére. A hiányos közvilágítás miatt az ügyfélszolgálaton lehet bejelentést tenni.

Parkolás

Az önkormányzat nem tervezi a hétvégi fizetős parkolás megszüntetését, mert ez jelentős bevételkiesést jelentene. A felszólalók szerint a magas parkolási díj érzékenyen érinti az üzleteket, és szóba került, hogy esetleg az Ipartestület kifizetné az átalányt. A polgármester szerint ilyen megkeresés még nem érkezett hozzájuk, de ebben az esetben elállnának a fizetős parkolástól.

A Püspökmajor-lakótelepi lakosok nehezményezték, hogy az uszoda vendégei a házaik előtt parkolnak, gyakran elállják a bejáratot, és egy autóval több parkolóhelyet is elfoglalnak. Kérték, hogy jelöljék ki a parkolóhelyeket felfestéssel, a bejáratok előtt pedig tiltsák meg a parkolást. A polgármester megígérte, hogy megvizsgálják mindezek lehetőségét, és elmondta, hogy a gondok enyhítése érdekében az uszodában már növelték az ingyenes parkolás idejét, és a Barcsay iskolánál is kialakították új parkolóhelyeket.

A lakók szerint ugyanez a gond a Móricz gimnáziumnál is, különösen sportesemények idején, szerintük a gimnázium épülete mögötti területet kellene megnyitni az autók számára.

A Hév-állomás környéki parkolással kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a tervek már elkészültek, és elkezdődött az engedélyezési eljárás.

A Bogdányi utcának a mentőállomástól Dézsma utcáig tartó szakaszán is gondot jelent a lakóknak a házuk előtti parkolás, különösen, ha a Művésztelepi Galériában kiállítást rendeznek. Szóvá tették, hogy nem vették be ezt a szakaszt a parkolóövezetbe. Az utcának ezt a szakaszát 2013-ban egyirányúsították, de idén októberben lekerült a tábla, vagyis újra kétirányú lesz, és erről őket nem értesítették. A válaszból kiderült, hogy a parkolóövezetbe azért nem vonták be, mert a telepítés és az üzemeltetés többe került volna, mint amennyi bevételt hozott volna a városnak.

Belterületbe vonás

A csicserkói lakosok továbbra is szeretnék meglévő ingatlanaikat belterületbe vonni, elmondták, hogy fórumot szeretnének szervezni, mert úgy érzik, hogy sem most, sem korábbi kéréseikre nem kaptak érdemi választ. A polgármester szerint a városvezetés nem zárkózik el a párbeszéd elől, de az álláspontok nagyon távol állnak egymástól.

A Pismányi Mezőtorony Egyesület 1993-ban azzal a céllal alakult, hogy bizonyos területeket belterületbe vonjanak, s ennek érdekében már hatástanulmányokat is készítettek. Az egyesület elnöke bejelentette, hogy ez az utolsó fórum, ahol próbálnak érvényt szerezni szándékuknak, utána kénytelenek lesznek pert indítani. Szerinte nem helytálló a városvezetés ellenérve, mert a lakosság számát elsősorban a mini telkekre társasházak építésére kiadott engedélyek növelik, miközben ők lényegesen kisebb, 15%-os beépítést szeretnének.

Pap-sziget

A sziget fejlesztését nehezíti a tulajdonjogok sokfélesége, hiszen vannak magán-, állami-, önkormányzati- és vízügyi tulajdonú területek is. A termálvíz hasznosítására megkapták az engedélyt, napi 600 köbméter mennyiségre, jelenleg beruházót keresnek.

A régi hajóállomás környéke tovább szépül: a Mahart nemrégiben felújította az állomás épületét, és ígéretet tettek a Czóbel sétányon lévő híd rendbehozatalára. A város nemrégiben 70 millió Ft-ot nyert pályázaton a városi csónakház felújítására.

Iparűzési adó

Az utóbbi években jelentősen nőtt az iparűzési adóból származó bevétel, elérte az 1,3 milliárd forintot. Az adóbevétel növelése volt a célja a nemrégiben bevezetett vállalkozásfejlesztési programnak is, amellyel a vállalkozások városunkba települését kívánják támogatni.

Útépítés

A polgármester szerint a 11-es út belterületi szakaszának felújítására egyelőre nincs esély, a kormány útépítésre és -felújításra nem, csak az EuroVelo6 fejlesztésére rendelt forrást.

A Római sánc utcát már több alkalommal is javították, a nagy forgalom miatt folyamatos karbantartást igényel. Az Előd utcánál lévő útegyenetlenséget még idén kijavítják.

A Kőhegyre vezető út javítását pár napon belül elkezdik.

A Pipiske, Galamb utcák felújításának előkészítése már elkezdődött, egy-két héten belül indul a közbeszerzés, addig is a legégetőbb feladatokat a földútkarbantartás keretében végzik el.

Az áradás miatt tönkrement Vajda Lajos utcai és Szmerdán-híd helyreállítására 53 millió forint állami támogatást kaptak. Az előkészítés megkezdődött, júniusig megvalósulhat a beruházás.

Kommunikáció

Többen panaszolták, hogy a városfejlesztési kérdésekbe a lakosok nem tudnak beleszólni, mert nem kapnak megfelelő információt, így nincs lehetőségük véleményezni. Sokan nem kapják meg a Szentendre és Vidéke lapot, ezért nem tudnak tájékozódni azok, akiknek nincs internetük. A polgármester szerint nyitva állt a lehetőség mindenki előtt, hogy elmondja véleményét, a HÉSZ-nél januárban nyitják meg a véleményezési szakaszt. Az újságterjesztéssel kapcsolatban személyesen tárgyalt a posta illetékesével, hiszen a városvezetés érdeke is, hogy a hírek eljussanak a lakosokhoz. Mint mondta, a kommunikáció területén jóval túllépik a minimális követelményt.

Lőtér

Mindenki egyetértett abban, hogy a lőtér nagyon rossz helyen van, nem belterületen lenne a helye, de a város tehetetlen, mert a zajterhelés nem lépi túl a megengedett mértéket. Mivel a területet katonai szervezet üzemelteti, ügyében a megyei kormányhivatal illetékes. A problémát már felvetették Bodó Tibor dandártábornoknak is, és meghívták a tavaszra tervezett városrészi fórumra.

Játszótér

Nemrégiben a TDM-pályázatból építettek játszóteret a Czóbel téren, új játszótér építése nincs napirenden, viszont pályázat készült az óvodák, illetve az óvodai eszközök fejlesztésére.

Szerb kereszt

A Turul-szobor mellett lévő szerb keresztet a Sztaravodai-Vasvári utca kereszteződésében lévő járdaszigetre helyezik át jövő év elején. A tér rendezése a Szentendrei Turul Szoborért Alapítvány feladata, számukra hamarosan folyósítják a támogatást.

Szentendre Önkormányzata

Fotó: szentendre.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.