Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 08. 07:43, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Kortárs magyar alkotók több mint 600 műve Szentendrén

Kortárs magyar alkotók több mint 600 műve Szentendrén

Több mint 600 kortárs magyar alkotó művei láthatók a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Labirintus című képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításán vasárnaptól a szentendrei MűvészetMalomban.

A MAOE 2014-ben meghirdetett Labirintus című kiállítási pályázatára született tematikus tárlaton festők, grafikusok, szobrászok, fotóművészek, alkalmazott grafikusok, belsőépítészek, textil-, kerámia- és üvegművészek munkái szerepelnek.

A nagyszabású összművészeti projektet Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, valamint köszöntötte Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere és Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója, a város kulturális és turisztikai vezetője. Az eseményhez kapcsolódva harminc művész szakmai elismerésben részült.

Baán László megnyitójában rámutatott: a labirintus mint téma olyan erős impulzus volt, hogy a beküldött művek bősége igazi korszakfestő képpel szolgál. A labirintus majd minden értelmezési lehetőségére kaptunk példát - mondta. "Van itt bejárandó út éppúgy, mint elidegenítő bezártság, keresésre hívó kaland mellett falakba ütköző elveszettség. Az ember, aki épít és az ember, aki romokat hagy maga után" - fogalmazott.

Fekete György a kiállított anyagot lenyűgözőnek nevezve úgy fogalmazott: valószínűleg az utolsó évtizedekben ilyen teljességgel a magyar képzőművészet nem jelenhetett meg.

Dietz Ferenc (Fidesz-KDNP) ) polgármester köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a város rövid időn belül ismét rendkívül izgalmas kiállításnak adhat helyet, "olyan összművészeti tárlatnak, ahol a képző- és iparművészet legjelesebb képviselői vonulnak föl".

Kálnoki-Gyöngyössy Márton kiemelte: az esemény egyfajta új kezdet is a Malom történetében, "hiszen abban bízunk, hogy évről évre hasonló seregszemléken a MAOE-val együttműködésben hasonlóan szép anyagot tudunk bemutatni".

A MAOE harmadik alkalommal szervezett tematikus kiállítást tagjai számára, a tárlaton 628 művész egy-egy alkotása látható. A kiállítás különlegessége a Labirintus ház, amely önálló műalkotás. A MűvészetMalom udvarán felépített monumentális installációs rendszer 63 négyzetméter alapterületen kialakított valóságos labirintus, amelynek 2,5 méter magas falain a kiállításon látható eredeti művek digitális másolatai jelennek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben