Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. December 03. 07:43, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Könnyebben értsük a közgyűjteményeket - konferencia Szentendrén

Könnyebben értsük a közgyűjteményeket - konferencia Szentendrén

A közgyűjtemények szövegértést fejlesztő lehetőségeiről, a látogatókat segítő szövegekről és egyéb múzeumpedagógiai példákról zajlik konferencia a napokban Szentendrén.

Egyebek mellett a közgyűjtemények olvasást és szövegértést fejlesztő lehetőségeiről, a látogatókat segítő szövegek szabályrendszeréről és kipróbált múzeumpedagógiai példákról tanácskoznak Szentendrén hétfőn és kedden az ötödik országos múzeumpedagógia konferencián.
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) Múzeumi Oktatási és Képzési Központja (MOKK) által indított és hamarosan lezáruló Múzeumok Mindenkinek Programról szólva Cseri Miklós, az SZNM főigazgatója kiemelte: a magyar múzeumi élet egyik legnagyobb szabású európai uniós pályázatáról van szó, melyhez mintegy 440 millió forintos támogatást nyertek.

A főigazgató elmondta: a kétnapos konferencia tematikája rendkívül aktuális kultúrafinanszírozási és szakmai tekintetben is. "A szféra működőképességéhez elengedhetetlen új módszerek, új kilábalási lehetősége megtalálása" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a mostani tanácskozás központi témája, hogy az online, az offline és a nyomtatott eszközök miképp hasznosíthatók a múzeum számára például a múzeum és a közönség közötti interaktív kapcsolatban.

Káldy Mária, a MOKK igazgatója szólt arról is, hogy a rendezvényen mintegy 130-an vesznek részt. A konferencián szó lesz a közgyűjtemények szerepéről a fiatalok olvasás- és szövegértésének fejlesztésében, valamint a "finn csodáról", emellett szóba kerülnek a múzeumok kiadási stratégiái is. A résztvevők számtalan jó múzeumi gyakorlattal ismerkedhetnek meg a tanácskozás során - tette hozzá.

Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy bár a magyar múzeumpedagógia újabb reneszánsza 2000-ben indult, Magyarországon a pedagógiai módszerek alkalmazása a múzeumokban már a 19. század végén megjelent.

A skanzenben már 1975-ben elindult egy ilyen program, és a múzeumpedagógiának a nyolcvanas évekig nagy felfutása volt országosan, ekkor azonban a gazdasági helyzet miatt a háttérbe szorult. A rendszerváltás tovább mélyítette a bajokat: megszűnt a múzeumpedagógia mint önálló tevékenység - idézte fel az előzményeket.

A reneszánsz 2000-ben kezdődött, 2008-tól pedig az uniós pályázatoknak köszönhetően további lendületet kapott az ágazat: jelentős képzési folyamat indult el, a tartalomfejlesztésre is nagy hangsúly helyeztek. Megindult az infrastruktúrafejlesztés is, aminek köszönhetően például újra létrejöhettek oktatótermek.

A múzeumpedagógia jövőbeni irányairól, feladatairól és lehetőségeiről szólva Káldy Mária elmondta: hozzá kell járulnia a jövő közönségének kineveléséhez, de a felnőttek és az idősebb generációk képzése is fontos, az oktatás területén pedig az egész napos iskola, valamint a közösségi szolgálat bevezetése új perspektívát nyit a múzeumpedagógia számára, az iskolák "felfedezhetik", hogy mire használhatják a múzeumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.