Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 16. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/MTI

Kiállítás: 40 éves a Vajda Lajos Stúdió

Kiállítás: 40 éves a Vajda Lajos Stúdió

A Vajda Lajos Stúdió fennállásának 40. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás múlt pénteken a szentendrei MűvészetMalomban Miafene címmel. A tárlathoz az ünnepélyes megnyitót követően is több program kapcsolódik.

Péntektől látogatható a 40 éves Vajda Lajos Stúdió Miafene című kiállítása a MűvészetMalomban. A tárlathoz rengeteg program kapcsolódik: tárlatvezetés koncertekkel, MúzeumiMeseMatiné, Nagy Rajzolás, Alkotó Tábor.

Vincze Ottó, a stúdió elnöke az MTI-nek elmondta: a hivatalosan 1972-ben megalakult VLS korának egyik legfontosabb alternatív művészeti csoportosulása volt, amely azóta többször is sikeresen megújult újabb és újabb virágkort megélve, a társasághoz a fiatal nemzedékek is csatlakoztak, friss szemléletmódot hozva.

A Ferenczy Múzeum és a Vajda Lajos Stúdió együttműködésével megvalósult tárlaton a 2002-es műcsarnoki kiállítást követő tíz év munkásságát állították fókuszba, a művek közül számos kifejezetten erre az alkalomra készült. A tárlaton az installációk, médiaművészeti alkotások meghatározó vonulatot képeznek - tette hozzá a VLS elnöke.

A szentendrei modern és kortárs művészeti központ mindhárom szárnyát és az udvart - összesen 2000 négyzetmétert - elfoglaló tárlat alkotóinak névsora az alapítóktól a legfiatalabb generációkig terjed, így Aknay Jánostól, Holdas Györgytől és ef Zámbó Istvántól Csató Mátéig, Tóth Eszterig, Benkovits Bálintig és Benkovit Balázsig.

Az induló nemzedéket képviseli a már említettek mellett fe Lugossy László, Bereznai, Péter, Bukta Imre, Krizbai Sándor, Márkus Péter. Természetesen a középnemzedék is markánsan jelen van, köztük Imre Mariann, Kótai Tamás, Csontó Lajos, Nagy Barbara, Pacsika Rudolf, Baksai József vagy Deim Péter.

A nagyszabású kiállítás kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a VLS Pinceműhelyében vasárnap délelőtt megnyílt Vajda Klasszik, amely az 1972 és 1982 közötti időszakot fogja át. Itt kaptak bemutatóteret azok a művek, amelyek a VLS ma már legendákkal körül vett első évtizedéhez kapcsolódnak, valamint olyan ma is aktív alkotók munkái, akik időközben eltávolodtak a Stúdiótól.

Az egykori Stúdió-tagok hommage kiállítása kapcsán többek között Agócs Attiláról, Bernáth(y) Sándorról, Csajka Gábor Cyprianról, Gubis Mihályról, Matyófalvi Gáborról, Imreh Tiborról, Joláthy Attiláról, K. Kovács Imréről kell megemlékezni, akik már eltávoztak, de itt kaptak helyet Lois Viktor vagy Wahorn András művei is.

A kísérő rendezvények sorában koncertek és kerekasztal-beszélgetések is találhatók.

További programok
Szeptember 29., vasárnap 10 órától
MúzeumiMeseMatiné

Október 13., vasárnap
Múzeumok Őszi Fesztiválja
Nagy Rajzolás: A nagy rajzolásban részt vesznek a Vajda Lajos Stúdió művészei is.

Október 20., vasárnap 10 órától
MúzeumiMeseMatiné

November 8-9., péntek-szombat
Alkotó Tábor a Vajda Lajos Stúdió művészeivel

November 9., szombat
Múzeumok Őszi Fesztiválja
Médiaművészet, Performanszok, Beszélgetések

A kiállítás kurátora: EHNER TIBOR művészettörténész
A kiállítás szeptember 13-tól november 10-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10–18 óra között a szentendrei MűvészetMalomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt