Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Július 02. 07:41, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Kerékpáros zarándoklat a Dunakanyarban a nándorfehérvári csata emlékére

Kerékpáros zarándoklat a Dunakanyarban a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző programot július 20-án Budapesten, amelynek része a Schulek Ágoston Kerékpáros Zarándoklat - közölték a szervezők.

A Hősök terén július 20-án, vasárnap délelőtt hagyományőrző együttesek műsorával, koszorúzással indul a program, majd innen indul el a kerékpártúra, amelynek résztvevői Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány útvonalon érik el Visegrádot. Az ottani megemlékezések után Pilisszentlászlón keresztül, Budakalászon át tér vissza a csoport Budapestre.

Délutántól a hagyományőrzők műsora mellett koncerteket hallgathat meg a közönség a kerékpárosok megérkezéséig. A programot este a Historica együttes előadása zárja.

"A Dunakanyar szépségeinek bemutatása és a túrakerékpározás népszerűsítése mellett a Hunyadiaknak, Kapisztrán Szent Jánosnak és a keresztény Európa hőseinek kívánunk emléket állítani, valamint felhívni a magyarok figyelmét a Nándorfehérvári diadal jelentőségére" - emelte ki Janek György, a szervezőbizottság elnöke.

A Schulek Ágostonnak ajánlott program emléket állít a magyar sportmozgalom kiemelkedő alakjának, a Civil Összefogás Fórum alapító tagjának is, aki eszmei támogatója és résztvevője volt a korábbi években a mozgalomnak - emelte ki Bencze Izabella, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora.

A rendezvény nyitó ünnepségén és a nap folyamán zajló megemlékezéseken közreműködik a Reneszánsz Hölgyek Társasága, az Operaházy Borlovagok együttes, az Aranykard Hagyományőrző Egyesület, az Ars Musica Kamarakórus Esztergom és a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat is.

Kép: Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával