Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Május 03. 12:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

ITM-államtitkár: Magyarország számára kiemelten fontos az energiaellátás biztonsága

ITM-államtitkár: Magyarország számára kiemelten fontos az energiaellátás biztonsága

Magyarország álláspontja szerint az energiaellátás biztonságára kiemelt figyelmet kell fordítani az Oroszország elleni uniós szankciók meghatározásakor

- mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az Energia Tanács hétfői brüsszeli rendkívül ülése után telefonon az MTI-nek.

Steiner Attila elmondta: az ülésen áttekintették az uniós országok energiaellátási helyzetét és a tagállamok által tervezett intézkedéseket.

Az államtitkár kiemelte: a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállítás leállításának nincs hatása a magyar ellátásbiztonságra. Magyarország továbbra is kapja az orosz gázt a szerződéseknek megfelelően, a Bulgárián keresztüli tranzit folyamatos és különösen fontos, hogy ez így is maradjon a magyar ellátás biztonságának szavatolása érdekében - szögezte le.

Az Energia Tanács ülésén Steiner Attila beszámolt arról is, hogy Magyarország nagyon sokat fordított az elmúlt években a gázhálózatra, kiépítette a határkeresztező kapacitásokat, ugyanakkor a gázforrások tekintetében rá van szorulva más tagállamokra, külső országokra. Kitért arra is, hogy Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb földgáztároló-kapacitással a régióban.

Az államtitkár a kőolajszállításról elmondta: folyamatos a hazai ellátás. Hangsúlyozta, hogy a hazai finomító az orosz kőolaj feldolgozására van optimalizálva, így a technikai és logisztikai adottságok miatt Magyarországnak nincs mozgástere, szüksége van arra, hogy az orosz kőolajszállítás fennmaradjon a következő időszakban.

Mint mondta, az elmúlt években sokat invesztáltak alternatív lehetőségekbe a régió országai, de még mindig jelentős az orosz energiától való függőség, évek alatt valósíthatók meg azok a beruházások, amelyek lehetővé teszik az ellátás biztosítását más forrásokból.

Leszögezte, hogy gyors változást nem lehet elérni, a gazdaság működéséhez szükség van az orosz gáz- és az olajellátás biztosítására.

Sajtóhírek szerint Magyarország és Szlovákia a helyzetére tekintettel könnyítéseket kaphat az uniós olajembargó alól, erről Steiner Attila azt mondta, szövegszerű javaslatot még nem kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során