Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Március 08. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI / MTI Fotó: Kovács Attila

Ilyen a mobilgát – egy szakaszon áll a védmű

Ilyen a mobilgát – egy szakaszon áll a védmű

Mintegy 40 méteres próbaszakaszt építettek fel a szentendrei Duna-parton csütörtökön abból a mobil árvízvédelmi falból, amely teljes kiépülése után az óvárost védi októbertől.

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Dietz Ferenc polgármester elmondta, hogy a korábbi súlyos árvizek után a város megkezdte a védelem kiépítését, s ennek köszönhetően a település déli része 2008 óta biztonságban van, „a mostani beruházással Szentendre régi célja teljesül, és biztonságban tudhatja történelmi belvárosát”.

A tavaly ősszel indult, 1,3 milliárd forint összköltségű projektről közölte, a Szentendre 1000 év+ program keretében, uniós támogatásból megvalósuló beruházás révén 2,5 kilométer hosszan újul meg a gát, az óvárost pedig 330 méter hosszan egy - Magyarországon eddig még nem alkalmazott - mobil árvízvédelmi fal óvja meg. Az új gát magassága az eddigi legmagasabb árvízszintet 135 centiméterrel haladja meg - tette hozzá.

Mobilgát Szentendre, Dietz Ferenc polgármester

Dietz Ferenc, polgármestere az épülő mobilgát egyik fémszerkezetének csavarját húzza meg. A szentendrei Magyarország első mobil árvízvédelmi fallal ellátott védműve.

A mobilrendszer működtetéséről szólva elmondta, hogy a szakképzett csapat nyolc óra alatt tudja felállítani, s az elemeket - így az oszlopokat és a lapokat - raktárban tárolják.

A beruházás kivitelezője a Swietelsky–KÖTI–VIÉP’B konzorcium, a mobilfalat az IBS IAH bajor cég szállítja.

Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország ügyvezető igazgatója közölte, hogy a kivitelezés a tervezett ütemben halad, s a munkálatok 2013 októberére fejeződnek be.

Román Tamás, az IBS képviselője elmondta, hogy a szerkezet anyaga alumínium, magnézium és szilícium ötvözete, tíz év garanciát adnak rá.

Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a korábbi árvizek nyomán az érintett települések azzal szembesültek, hogy a védekezés, valamint a helyreállítás költségei hosszú távon megközelítik egy korszerű védelmi rendszer kiépítésének összegét. Ezt figyelembe véve Visegrád Szentendréhez hasonlóan ugyancsak mobil árvízvédelmi falat kíván üzembe állítani, a kivitelezői tender már lezárult. Tahitótfalun és Szigetmonostoron a hagyományos árvízvédelmi rendszer kiépítési munkálatai zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.