Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 14. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: orszagalbum.hu

Hét kiállítóhely is bezár Szentendrén – csak időszakosan

Hét kiállítóhely is bezár Szentendrén – csak időszakosan

Költségtakarékossági okok miatt egy hónapra bezárt szerdától Szentendre hét nemzetközileg is ismert kiállítóhelye - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeum igazgatója kedden.

Időlegesen lakat került a Vajda Lajos Emlékmúzeum, a Czóbel Béla Kiállítás, az Ilosvai Varga István Állandó Kiállítás, a Népművészetek Háza, az Ámos Imre - Anna Margit Kiállítás, a Kmetty János és Kerényi Jenő Kiállítás, valamint a Barcsay Múzeum kapujára - mondta az intézményeket irányító Ferenczy Múzeum vezetője. Kálnoki-Gyöngyössy Márton hangsúlyozta: a bezárás ideje alatt valamennyi szakmai szabályt betartanak, így például temperált hőmérsékletet biztosítanak a műtárgyaknak.

A döntés hátteréről az igazgató elmondta: a kismúzeumi rendszer sajátos eleme a magyarországi múzeumi struktúrának. Döntő többségük ajándékozás vagy hagyaték útján került az államhoz, amely cserében vállalta annak gondozását és működtetését.

Ezek finanszírozása ma nem megoldott, Szentendre - valamint a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) utódjaként a Ferenczy Múzeum - pedig különösen nehéz helyzetben van, mert a fenntartó nem megyei jogú város, annak pénzügyi lehetőségeivel” - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a múzeum és az önkormányzat írásban jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális Államtitkárságának, hogy az úgynevezett kismúzeumok működtetése nagy terhet ró a fenntartóra.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton hangsúlyozta: a város és a múzeum vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy Szentendre a megye kulturális fővárosaként méltó módon tudja fogadni a művészetek és a festészet szerelmeseit, ezért is fájó, hogy a kiállítóhelyeket egy hónapig zárva kell tartani, a nehéz anyagi körülmények miatt pedig további korlátozásokra is szükség lehet az érintett intézmények esetében.

A Ferenczy Múzeum jelentősen csökkentette a dologi és személyi kiadásait, a drasztikus létszámleépítés és a költségek lefaragása után azonban már nincs további tartalék a rendszerben” – folytatta az igazgató.

Mint fogalmazott, azt szeretnék elérni, hogy az állam járuljon hozzá ezeknek a kismúzeumoknak a fenntartásához.

Bízunk abban, hogy a kulturális kormányzat a helyzet súlyosságát átérezve támogatást tud adni a hét nemzetközi hírű kiállítóhely működtetésének hosszú távú rendezéséhez” - fűzte hozzá Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

Az intézmények február 13. és március 12. között tartanak zárva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás