Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Szeptember 17. 07:46, kedd | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Illyés Tibor

Felavatták Albert Flórián síremlékét Óbudán –szentendrei alkotás

Felavatták Albert Flórián síremlékét Óbudán –szentendrei alkotás

Felavatták Albert Flórián síremlékét hétfőn délelőtt az Óbudai temetőben. Az egyetlen magyar aranylabdás nyughelyét díszítő alkotást Pap Lajos szentendrei kőfaragó- és kőszobrász-mester készítette.

Az eseményre a Ferencváros egykori kiváló labdarúgójának születési évfordulója alkalmából került sor, a Császárnak nevezett, 2011 őszén elhunyt játékos szeptember 15-én, vasárnap lett volna 72 éves.
Pap Lajos szentendrei kőfaragó- és kőszobrász-mester alkotásának formája az aranylabdás futballista egykori mezszámát, a 9-est idézi, s benne kapura lövés közben ábrázolja Albert Flóriánt. A síremlék sarkában a zöld-fehér klub címere látható.

A sírnál elsőként Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, hogy a Fradi-család ezen a napon egy hősére emlékezik, és olyan embernek állít emléket, akinek a játék volt az élete, amelyet halálosan komolyan is vett. Albert Flórián tulajdonságai közül hűségét, kitartását és őszinteségét emelte ki, amelyet szerinte érdemes a következő nemzedékek elé jó példaként állítani.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere felidézte az egykori világválogatott labdarúgó sikerekben gazdag pályafutását. "Ő volt az, aki Puskás Ferenc és Kocsis Sándor mellé fölállhatott volna a magyar labdarúgás képzeletbeli győzelmi dobogójára" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy Albert intelligens, "penge" játékával egykor százezreknek, sőt talán millióknak szerzett határtalan örömet.

Két éve nem is ő halt meg igazán, hanem a magyar labdarúgás” - jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a magyar futballból mára jóformán csak a remény maradt meg, s azt olyanok éltetik, mint Albert Flórián.

Felavatták Albert Flórián síremlékét Óbudán –szentendrei alkotás

A síremlék felavatásán részt vett Albert Flórián két gyermeke, Magdolna és ifjabb Albert Flórián, valamint bátyja, János a családjával. Tiszteletét tette az eseményen többek között az egykori játékostársak közül Szűcs Lajos, Rákosi Gyula és Szőke István, továbbá Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, akik meghatódva helyeztek el egy-egy szál virágot a Császár nyughelyénél.

A 75-szörös válogatott Albert Flórián 2011. október 31-én hunyt el. Az egyedüli magyar aranylabdás labdarúgó 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes.

Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004-től a Nemzet Sportolója volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a