Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Február 20. 08:17, szerda | Helyi
Forrás: lvp / kép: Onódi Béla: Út a Szamárhegyre,1934.

Emlékképek Szentendréről

Emlékképek Szentendréről

Először Szentendrén S. Nagy János több évtizedes munkával létrehozott, elsősorban a szentendrei művészetet bemutató képzőművészeti gyűjteménye. A tárlat péntektől a MűvészetMalomban látható.

S. Nagy János már 2006-ban a fővárosi Kassák Múzeumban bemutatta a pénteken a MűvészetMalomban nyíló kiállításának anyagát, melyből ráadásként egy kisebb válogatást kiállított 2007-ben a németországi Tübingenben is.

A szentendrei születésű S. Nagy János egyebek közt az 1926-ban létrehozott Szentendrei Művésztelep alapító tagjainak valamint az 1920-30-as években Szentendrén otthont találó művészek munkáit gyűjti. Elsősorban azokat, melyek a nagybányai festői hagyományokat, illetve Réti István és Ferenczy Károly hatását közvetítik.

S. Nagy János gyűjteménye olyan meghatározó és jelentős műalkotásokból áll, mint a szentendrei festészet történetének első nagy alakjainak, Deli Antalnak, Jeges Ernőnek, Paizs Goebel Jenőnek és Rozgonyi Lászlónak művei. Mindemellett a gyűjteményben látható a régi mesterek alkotásai mellett a szentendrei kortárs művészek – többek között Aknay János, Balogh László, Deim Pál, Hajdú László, Lukoviczky Endre, vagy a nemrég elhunyt Gy. Molnár István – néhány műve is.

Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora szerint a város kulturális életében egykor aktívan résztvevő, valamint művészeti írásokkal és kiállítás-szervezéssel foglalkozó kutató vegyész S. Nagy János gyűjtői látásmódját és festészetről vallott felfogását közvetíti a több mint száz műalkotást bemutató kiállítás, mely pénteken 17 órakor nyílik meg a MűvészetMalomban.

A tárlat megnyitóján a vendégeket Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató és Dietz Ferenc polgármester köszönti, majd a kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész. Az eseményen közreműködik Négyessy Katalin gordonkaművész.

A kiállítás május 20-ig tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.