Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 24. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem - fotó:illusztráció

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik.

Az elmúlt hetek havazása miatt a megyében eddig csak egy-két vegetáció tűzhöz vonultak a tűzoltó egységek, azonban ahogy szárad a talaj, úgy nő a kockázata a szabadtéri tüzeknek.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott és abban az időintervallumban van lehetőség, ahol azt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. Sűtésnél-főzésnél és kerti hulladék égetésénél a tűz nagysága csak akkora legyen mind átmérőben, mind lángmagasságban, amelyet még biztonsággal kezelni tudunk. Az elégetendő kerti hulladék vagy a tűzhöz gyűjtött fa vagy faszén pedig kellő távolságra kerüljön elhelyezésre a tűztől, hogy egy kipattanó szikra ne tudja azt meggyújtani.
A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket és lehetőség szerint ne dobják el, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Két hét múlva, március 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról ITT!

Amennyiben mégis tűzeset következik be, hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni