Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 01. 09:02, kedd | Helyi

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

A 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakjának láthatóak majd a grafikái július 9-étől Szentendrén az Erdész Galériában, ahol Egon Schiele műveit augusztus 10-ig tekinthetjük meg.

Egon Schiele (1890 – 1918) Ausztriában született és alkotott 28 éves koráig és a korai 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakja.

A kiállításon bemutatásra kerülő mappát Lányi Richárd magyar származású kiadó készítette 1917-ben Bécsben, aki azzal a kéréssel kereste fel az ünnepelt művészt, hogy mind saját mind pedig Schiele barátai által birtokolt művekből fekete – fehér litográfiai mappa készülhessen és Schiele által “istenített” vonalas ábrázolásra koncentrálhasson a befogadó.

Az elkészült litografált művészeti mappa mindegyike hamar gazdára talált, a mappák mindegyike Schiele egyetértésével készült, számozott és a tartalomjegyzéknél szignált. Galériánkban kiállítandó mappa a 37. számú a sorozatból.

Schiele-t főként a mimikában és gesztusokban megnyilvánuló kifejezések érdekelték. Expresszív alakjai pátoszt árulnak el, méghozzá a szó eredeti értelmében: olyan el-szenvedés a sajátjuk, amely nem kommunikatív képletekben nyilvánul meg, hanem konvulziókban (görcsös vonaglások) és erupciókban (heves indulatkitörések), fintorokban és grimaszokban. Igaz ugyan, hogy Schiele elfordul a bécsi szecesszió emberábrázolásának fásultságától és stiláris monotóniájától, ugyanakkor az ember az ő művészetében sem válik szabaddá, hanem tehetetlen bábuvá minősül át az indulatok kiszámíthatatlan erőjátékában.

A kiállítás július 9-én nyílik, este 9 órakor, és augusztus 10-ig tekinthető meg. A belépés a kiállítás teljes időtartama alatt ingyenes.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között Szentendrén az Erdész Galériában a Bercsényi utca 4. szám alatt.

Erdész László
Erdész Galéria & Design

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni