Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Április 09. 15:46, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Csőtörés bent és kint

Csőtörés bent és kint

Csőtöréssel szembesülni nem éppen a legkellemesebb élmény, pláne, ha csak napok vagy hetek múltán fedezzük fel a csőtörés vagy vízszivárgás tényét.

A vizesedő falak, a süllyedő járda vagy az indokolatlanul megnövekedett vízfogyasztás mind erre utalnak.

Első lépés: fedezzük fel!
Ha a csőtörés ténye megállapítható, akkor már nagy lépést tettünk az előre vezető úton: a kár elhárítása felé. Eddig azonban hosszú az út, hiszen nem mindig olyan helyen történik a probléma, ahol jól látható és könnyen felfedezhető. A leggyakoribb jelek a következők, ha ilyeneket látunk, azonnal gyanakodjunk vízszivárgásra: vizesedő falak, süllyedésből eredő repedések (falon, járdán), hangos vízvezeték, folyamatosan pörgő vízóra, megnövekedett vízfogyasztás, megnövekedett páratartalom a lakásban, dohos levegő, penészfoltok, sárga, vizesedésre utaló foltok. Ezek azok a jelenségek, amelyek mögött nagy valószínűséggel a csőtörés állhat. Ma már léteznek olyan műszerek, amelyekkel a szakemberek be tudják mérni a csőtörés, vízszivárgás vagy fűtőtest szivárgás tényét és pontos helyét, anélkül, hogy meg kellene bontani a teljes falfelületet. Ezzel a módszerrel a vízszerelés igen könnyen kivitelezhetővé válik, hiszen ha tudjuk a megrongálódott, elhasználódott cső helyét, akkor a bontási-helyreállítási munkálatok csekélyek lesznek mind időben, mind anyagiakban.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a vízóra folyamatosan pörög, megnő a vízfogyasztás, ám mégsincs csőtörés a lakásban. Ennek oka az lehet, hogy valamelyik csaptelep, leggyakrabban pedig a WC-tartály szivárogtatja a vizet alig észrevehető módon, mivel egyik szelepje elhasználódott. Ezt is nagyon nehéz észrevenni, de a fent leírt esetben mindig gyanakodjunk rá, és ellenőrizzük ezeket a pontokat, mielőtt kihívnánk egy vízszereléssel foglalkozó szakembert.

Elhárítás
A csőtörés elhárítása a legtöbb esetben egyszerű, bár kellemetlen, hiszen bontással jár együtt. Szerencsésebb esetben odakint történik, gyakran előfordul a kerti csap meghibásodása elsősorban a fagyás következtében. Amennyiben a csőtörés helyének pontos meghatározása megtörténik műszeres beméréssel, úgy az elhárítás is kisebb ceremóniával jár, mintha az egész falfelületet ki kellene bontani, hogy megnézzük hol ereszt valamelyik cső.

Helyreállítás és felmerülő problémák
Helyreállítás után jól tesszük, ha még egy ideig megfigyelés alatt tartjuk az adott területet, hiszen előfordulhat, hogy nem végeztünk jó munkát, és még szivároghat a víz például a csatlakozási pontoknál. Ha tapétás a helyiség, ahol a vízszivárgás történt, akkor előfordulhat utólag is, hogy sárga vizesedési folt jelenik meg a tapéta felületén. Ez arra utal, hogy a fal még nem száradt ki teljesen, nagyon fontos, hogy elhárítás után mindig alaposan szárítsuk ki a falfelületet, és csak később helyezzünk rá tapétát. A dohos, kellemetlen szag is sokáig visszamaradhat, ennek mihamarabbi megszüntetésére szellőztessünk sokat! Mindig gyanakodjunk penészedésre is csőtörés után, a penészgombák kicsi, rejtett zugokban is képesek megjelenni és megélni, anélkül, hogy észrevennénk őket, ám jelenlétük a lakásban az egészségre káros, ezért nem kívánatos! Igyekezzünk megszüntetni jelenlétüket!

Címkék: csőtörés, szerelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás