Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Szeptember 10. 12:29, péntek | PR

Betonvibrátor, a rezgésre hangolt tömörítés

Betonvibrátor, a rezgésre hangolt tömörítés

Betonfelületek létrehozásakor alapvető elvárás, hogy az kellőképpen sima és tömör legyen.

A masszívabb kézi döngölőket a finomabb technológiát alkalmazó betonvibrátorokkal is helyettesíthetjük, az eredmény legalább olyan meggyőző lesz.

Betonfelületek mindenütt

Még ha nem is feltétlenül vesszük észre, a betonfelületek körülvesznek minket. Házak alapjai, utak, járdák, terek anyaga, melyen napi szinten járunk. Lényege, hogy szilárd alapot biztosítson az épületek és burkolatok számára. E fő tulajdonságából fakadóan sem mindegy, hogy milyen alapossággal történik a betonfelületek kialakítása, a beton megmunkálása. A hibás minőségű, nem megfelelően terített és tömörített betonból kialakított felületek kevésbé ellenállóak. Emiatt idő előtt repedezni, töredezni kezdhetnek.

A betonfelületek kialakításának két fő elemét emelhetjük ki, melyek a felület integritásáért felelnek: a felület simítása és a beton tömörítése. Ezek mellett természetesen a bekevert beton minősége is esszenciális fontosságú. Az említett kulcsmozzanatokat még akkor szükséges végezni, mikor a betonkeverék lágy, formázható állapotban van, de már szétterítésre került a felhasználási helyén. A simítás értelemszerűen az egyenletes felszínért fele, míg a tömörítés az anyag szilárdságát biztosítja. A beton tömörítése történhet döngölővel is, de kevésbé drasztikus megoldást jelent egy betonvibrátor használata.

Szilárd rezgések

A beton tömörítéséhez az egyik leggyakrabban használt eszköz az úgynevezett döngölő. Ez sokak számára ismerős lehet akár úgy is, ha egy-egy útépítés mellett elhalad. Egy masszív, nagyméretű erőgépről van szó, mely egy fémlap fel-le mozgatásával tömöríti, döngöli simára a betont. Az eredmény ebben az esetben is garantáltan masszív betonfelület, ám a gép működtetése és kezelése igencsak embert próbáló feladata.

A betonvibrátor jóval kifinomultabb megoldást kínál a lágy beton tömörítésére. A vibrátor kifejezésből leszűrhető, hogy az eszköz rezgésekkel igyekszik minél jobb munkát végezni. A lágy betonba helyezett betonvibrátor a megfelelő frekvenciaszámú rezgések segítségével egyenletes és masszív felületet hoz létre. A kezelése pedig jóval egyszerűbb és kifinomultabb, mint erőből dolgozó társaié.

A betonvibrátor felépítése és működése

A betonvibrátorok két részből épülnek fel. Típustól függően ezek egybeépítve, de külön-külön is beszerezhetők. A készülék hajtásáért elektromos vagy benzinmotor felel. Ezek segítségével történik meg a rezgetés, mely a betonvibrátorok működésének a magját képezik. A motor által létrehozott rezgések egy csövön keresztül kerülnek át a vibrátorfejbe. Ezt a fejet kell a lágy betonba helyeznünk, hogy aztán a rezgések tegyék a dolgukat.

Az említett két típusú hajtás teljesítménybeli különbségekkel is jár. Az elektromos modellek kisebb teljesítmény leadására képesek, a komolyabb erőt a benzinmotoros betonvibrátorok képviselik. Az igényekhez alkalmazkodva a rezgéseket szállító cső, illetve a vibrátorfej átmérője is válaszható. Egyes modellek akár vállra vehetők, így jóval mobilisebb felhasználást tesznek lehetővé. A robusztusabb, benzines modellek már komolyabb ipari feladatok ellátására is képesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 10. 14:32, péntek | PR

Raktár bérlés az agglomerációban – gördülékeny áruforgalom bárhonnan

A kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára a siker egyik legfontosabb alappillére az azonnal hozzáférhető árukészlet.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját