Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 22. 07:57, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Barcsayval és Vajdával egészül ki a vidéki múzeumok vándorkiállítása Szentendrén

Barcsayval és Vajdával egészül ki a vidéki múzeumok vándorkiállítása Szentendrén

Barcsay Jenő és Vajda Lajos festőművészek munkáival egészül ki a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) vándorkiállítása Szentendrén, amely csütörtöktől látható a MűvészetMalomban.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató, az MVMSZ elnöke az MTI-nek elmondta: az Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920-1944 címet viselő vándorkiállítás hét városban mutatkozik be, első állomása Székesfehérvár volt tavaly augusztusban. A központi anyaghoz olyan témákkal csatlakoznak az egyes helyszínek, amelyeket csak ott ismerhet meg a közönség – tette hozzá a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton kiemelte, hogy nem a politikum áll az előtérben, de természetesen az alkotásokat nem lehet kiszakítani abból a közegből, amelyben létrejöttek. A művek mutatják be ezt a korszakot, az 1920 és 1944 közötti időszak társadalom-, gazdaság- és politikatörténeti vonatkozásait is. Így jelenik meg például a Corvin-lánc, amely a rendszer meghatározó kulturális-tudományos kitüntetése volt.

A múzeumi szövetség elnöke elmondta: a kiállított anyagban megtalálhatók az ünnepelt festők és tudósok, "de fontos tartottuk, hogy bemutassuk azokat is, akiket háttérbe szorítottak", akik "hivatalosan" nem alkothattak, például Ámos Imrét vagy éppen Vajda Lajost. A múzeumigazgató hangsúlyozta, hogy a tárlat őszinte szembenézés a korszakkal, de alapvetően a kultúra és a tudomány szemüvegén keresztül.

Hozzátette: a két világháború között nagyon jelentős városfejlesztések is történtek, ez megmutatkozik Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, ezért is lettek a vándorkiállítás helyszínei ezek a települések.

Barcsayval és Vajdával egészül ki a vidéki múzeumok vándorkiállítása Szentendrén

Fotó: fb.com/Ferenczy Múzeum

Kálnoki-Gyöngyössy Márton a műpártolás területéről példaként Ernst Lajost említette, akinek múzeumalapítása és kollekciójának kialakítása is erre az időszakra esik. Gyűjteménye tragikus sorsú, darabjai halála után szétszóródtak. Halála is egy fajta jellemzése a rendszernek, elfeledve, meglehetősen zord körülmények között halt meg, holott az akkori időszak talán egyik legnagyobb műpártolója és műértője volt – mondta a MVMSZ elnöke.

A tárlat szentendrei állomásáról szólva a Ferenczy Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy két olyan ikonikus szentendrei festőt mutatnak be, akik a maguk sajátos látásmódjával jellemzik ezt az időszakot. Az Eltérő enyészpontok címet viselő rész Barcsay Jenő (1900-1988) korai festészetét, illetve Vajda Lajos (1908-1941) munkásságát tárja a közönség elé.

Nagyon sok közös van a két alkotóban, ugyanakkor nagyon eltérő életművel állunk szemben. Mindkettőjük életében fontos szerepet játszott Párizs, a francia festészet hatása és nagyon fontos volt Szentendre, az alkotókörnyezet – vázolta a hátteret Kálnoki-Gyöngyössy Márton. A kisvárosban éveket töltenek ebben az időszakban, és hallanak egymásról, de igazán komoly kapcsolódás a két művész és a két életút között nincsen – fűzte hozzá.

A mostani vándorkiállítás nem előzmények nélküli – emelte ki a szervezet elnöke -, több sikeres rendezvényük is volt korábban, de a megyei múzeumi rendszer átalakulása után ez az első nagy közös vállalkozás, és megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

A vidéki múzeumok gyűjteményei nagyon kvalitásos műtárgyakat őriznek, és a mostani vándorkiállítás jó alkalom arra, hogy fölhívják erre a nagyközönség figyelmét, illetve hogy ténylegesen meg is mutassák ezeket a műkincseket” – jelentette ki Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni