Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Április 02. 07:42, szerda | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Bruzák Noémi

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Átadták kedden a Szentendrei Régi Művésztelep 200 millió forintos állami támogatással felújított műtermeit, amelyekben három éven át összesen tizennégy művész alkothat.

A kilenc egyéni és három csoportos műterem három évre szóló használati jogát összesen tizennégy művész nyerte el a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Magyar Mecénás Programján keresztül kiírt pályázaton.
Az ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy "a műterem lelke a fény (…), tehát nemcsak magát a felújított műtermeket adjuk át a művészeknek, hanem szimbolikusan a fényt is. Azt a hitet, hogy van perspektíva a kortárs magyar képzőművészetben".
Hozzátette: az alkotóktól annyit kérnek csupán, hogy műveikkel gyarapítsák a MANK gyűjteményét, az ott létrejövő kollekciót pedig a társaság állami közgyűjteményeknek fogja térítésmentesen kölcsönadni.

Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra: a 2011-ben létrejött szervezetnek az a feladata, hogy a művészeknek nyújtson szolgáltatásokat. Az igazgató egyebek mellett azt említette, hogy a teljes egészében az Emberi Erőforrások Minisztériumának tulajdonában lévő nonprofit kft. üzemelteti a zsennyei, a szigligeti, a kecskeméti és a hódmezővásárhelyi alkotóházat is, valamint két művésztelepet: a szentendrei mellett a hódmezővásárhelyit. Emellett a társaság működteti az állam által finanszírozott, tizenkét művészeti területet lefedő, fiatal előadó- és alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat, mecénás programjához pedig mintegy négyezer művész és húsz társadalmi szervezet csatlakozott.

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Felidézte: az újjáépítések első lépésként a Régi Szentendrei Művésztelep újult meg teljesen. A műtermek télen is lakhatóvá váltak, megszépült az egyhektáros park és teraszok is létrejöttek.

Az igazgató közölte: a MANK a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és saját források bevonásával 2013 végén megkezdte a zsennyei és a szigligeti alkotóházak teljes felújítását, amelyeket várhatóan 2014 júniusában adnak át. Kitért arra is, hogy a felújítások további tervei is elkészültek.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere a város büszkeségének nevezte a művésztelepet és örömét fejezte ki, hogy a felújított műtermek első használói között Aknay János festőművész mellett más Szentendréhez köthető alkotók is szerepelnek és a Vajda Lajos Stúdió is képviselteti magát.

A megnyitó ünnepség keretében kiállítás is nyílt a nyertes alkotók munkáiból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható