Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Június 05. 11:19, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Árvíz – biztosítva van a Pest megyei gátak védelme

Árvíz – biztosítva van a Pest megyei gátak védelme

Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható a megyében is, ezért a megfelelő intézkedéseket már hétfőn meghozták, közölte Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kedden Szentendrén.

A megye egyik legveszélyeztetettebb térségében tartott sajtótájékoztatón a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta: eddig 200 ezer homokzsákot szállítottak ki, és az igények felmérése alapján további 460 ezer érkezik a következő órákban. Hozzátette: elzárás veszélyezteti Kisoroszit (azóta már szárazföldön megközelíthetetlen a település), míg Százhalombattán és a patak kiáradásával fenyegetett Budakalászon már zajlanak a védekezési munkálatok.

Tarnai Richárd kiemelte: "biztosítani tudjuk a gátak védelmét, a szakemberek folyamatosan tájékoztatnak, és a döntések idejében megszületnek". Kiemelte, a védekezés állami feladat lett, ugyanakkor önkormányzatokkal a legmesszebbmenőkig együttműködnek. Kérdésre válaszolva a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a megyében egy kitelepítés történt biztonsági okokból: a váci járásban egy értelmi fogyatékosoknak otthont adó intézményt kellett kiüríteni.

Tarnai Richárd kitért arra is, hogy a megyei rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint több száz emberrel készek azonnal az útlezárásoknál és a kimenekítéseknél közreműködni, és a megfelelő helikopterek rendelkezésre állnak.

Arra is felhívta a figyelmet, jogszabály alapján katasztrófahelyzetekben a megyei bizottság elnökének lehetősége van arra, hogy magánszemélyek és cégek gépeit védekezésre használják, ha erre szükség van.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere arról számolt be, hogy jelenleg 4 méter 56 centiméter a Duna vízmagassága a városnál, és óránként 2 centiméterrel növekszik. A tetőzést szombat éjjelre várják 7 méter 60 centiméterrel, "de maga a gát 8 méter 40 centiméter, tehát bőséges a védelem" - tette hozzá.

Elmondta, a mobilgáttal védett szakasz mellett a város más területén is védekeznek, az árterületen pedig homokzsákokkal, konténerekkel szolgálják ki a lakosságot. A polgármester közölte: a koordinációs bizottság hétfőn felmérte a készleteket, a műtárgyakat és lezárták a zsilipeket. Úgy fogalmazott, "maximálisan felkészültünk az árvízi védekezésre". Megjegyezte: jelenleg kétezer homokzsák készült el, de napi ezer zsák megtöltését tervezik, amihez a lakosság segítségét várják.

Árvíz Szentendre

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a környékbeli települések helyzetéről szólva azt mondta: Szigetmonostornál és Visegrádnál komoly védekezésre kell felkészülni, Dunabogdányban pedig nincs védekezési vonal, a 11-es úttól a Duna felé eső területek nem védhetők, így ott jelentős károkra kell felkészülni.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte: 500-700 ember védekezésével számolnak, folyamatosan vezénylik ki őket. Már megkezdődött a váci és az érdi kirendeltség megerősítése. Elsősorban hivatásos erőket vezényelnek ki, ezt követi a mentőszervezetnek, valamint további polgári védelmi egységeknek az igénybevétele. Azokból a megyékből, amelyeket nem érint a dunai árvíz, szükség esetén a katasztrófavédelem erőit átvezénylik a veszélyeztetett térségbe - fűzte hozzá.

Szerda dél körül valószínűleg elönti a Duna a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti utat - közölte Tarnai Richárd Pest keddi megyei körútjának második állomásán, Kisorosziban.

A kormánymegbízott elmondta: árvízi szempontból Kisoroszi most az egyik legkritikusabb pont a megyében, mert szerda estére az oda vezető közút szintjénél egy méterrel magasabb lesz Duna vízszintje. Hangsúlyozta: ennek ellenére biztosítják az ott élők ellátását és a közbiztonságot.

Mostantól "nem engedik ki a községből" a háziorvost, a súlyosabb betegek Vácra szállításához pedig helikopterek állnak készenlétben. A várhatóan egy hétig tartó elzártság idején is gondoskodnak kellő mennyiségű élelmiszerről, és a közbiztonságot is garantálják.

Pest megyében összesen körülbelül 660 ezer homokzsákot helyeznek majd el a legkritikusabb pontokon (Kisoroszin túl például Szentendrén, Budakalászon, Sződligeten, Százhalombattán) az elkövetkező napokban.

Hamarosan le kell zárni a 11-es út bizonyos részeit és a 2-es utat Sződligetnél - mondta.

Árvízi védekezés

Molnár Csaba, a Szentendrei-sziget csücskében elterülő Kisoroszi független polgármestere elmondta, hogy a csaknem ezer lakosú községbe szerdától Visegrádról komppal szállítják át az élelmiszert. Már mindent megszerveztek, hiszen a település nem először néz elébe ekkora áradásnak, a lakosság viszonylag nyugodtan "várja a vizet" - jegyezte meg.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a honlapjukon naponta frissülő, útlezárásokra vonatkozó információkra hívta fel a figyelmet. Kitért arra is, hogy a hullámtérben ingatlannal rendelkezők mielőbb mentsék értékeiket, majd hagyják el a területet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt