Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 17. 08:18, kedd | Helyi
Forrás: lvp/szentendreihirek.hu

Aknay János kiállítás és könyvbemutató – meghatározója Szentendre

Aknay János kiállítás és könyvbemutató – meghatározója Szentendre

Aknay János festőművész kiállítása és könyvbemutatója várja szeptember 21-én, szombaton a Szerb Egyházi Múzeum Fő utcai épületében az érdeklődőket.

Szombaton a volt Ferenczy Múzeum épületében 16 órakor nyítja meg Aknay János kiállítását Nagy Márta egyetemi docens, a tárlat kurátora. Az eseményen közreműködik Binder Károly zongoraművész, a kiállítás házigazdája Vukovits Koszta muzeológus, a kiállítás védnöke pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az érdeklődők a tárlatot december 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között tekinthetik meg.

A kiállítás-megnyitót követően 17 óra 30 perckor kezdődik Nagy Márta: Aknay és az Ikon című könyvének bemutatója. A könyvet Szemadám György képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja bemutatja, az esemény házigazdája pedig Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója.

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész vonzódását az ikonhoz meghatározta a lakóhely, Szentendre több évszázados szerb ortodox művészeti közege, az elődöknek tekintett szentendrei mesterek (Vajda, Barcsay, Deim) érdeklődése az ikonművészet iránt, de legfőképpen belső indíttatása. Műveiben, elsősorban angyalos képeiben, a keleti ikon formai és spirituális igazodási ponttá vált. Ennek bemutatására kerülnek egymás mellé az egykori Szerb Tanítóképző Intézet épületében nyíló kiállításban a festő ikonos képei és az előképként szolgáló XVII-XVIII. századi szerb ikonok.
Aknay alkotásai úgy integrálják az ikont, hogy azok nagyon hozzánk, a keleti és nyugati keresztény kultúrkör metszésvonalán élőkhöz szólnak. Ikonos műveiben a festőművész az egyénitől az egyetemes felé halad: a vajdai gondolat nyomán a Nyugat individualizmusát egyesíti a keleti ortodoxia teljesség utáni vágyának elvontságával. Művei jóval túlmutatnak műalkotás voltukon, etnikumok, korok, kultúrák, stílusok egymást gazdagító megnyilatkozásai
.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt