Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 07. 15:01, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Akár napi 125 ezer fertőzésre számít január közepéig Belgium

Akár napi 125 ezer fertőzésre számít január közepéig Belgium

Belgium arra számít, hogy január közepén elérheti a koronavírus-fertőzés jelenlegi, ötödik belgiumi hullámának csúcsát, amely a becslések szerint napi legkevesebb 30, de akár 125 ezer fertőzést jelenthet

- közölte Steven Van Gucht virológus csütörtökön. A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint Steven Van Gucht a koronavírus-járvány visszaszorításáért felelős kormányzati bizottság ülését követően közölte: a tendencia azt mutatja, hogy a fertőzések száma minden korcsoportban növekedik.

Az elmúlt napokban nem csak a fiatalok körében, hanem az idősotthonokban is egyre több a fertőzött. A járványügyi mutatók rendkívüli emelkedéséért a koronavírus omikron változata felelős - mondta.

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyre súlyosbodó járványügyi helyzetre tekintettel a belga kormány fenntartja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket. Ezek között kiemelte a legalább heti négy munkanapon kötelező távmunkára vonatkozó rendkívüli szabályozást. Tilos továbbá minden olyan munkahelyi esemény megtartása, amely fizikai jelenlétet igényel beltéren és kültéren egyaránt - tette hozzá.

A kormányfő emlékeztetett: a beoltottaknak az emlékeztető, illetve a második adag oltás utáni öt hónapban nem kell karanténba vonulniuk még akkor sem, ha koronavírussal bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkeztek. Azt javasolta, hogy ilyen esetben az érintettek legalább tíz napig ne menjenek étterembe vagy kávéházba, dolgozzanak távmunkában, és ne találkozzanak idősekkel.

De Croo végezetül az oltás felvételére szólított fel és hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltottság jelentősen csökkenti a megbetegedés veszélyét.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtöki jelentésében kiemelte, hogy a december 30-án feljegyezett 16 031 új esetet követően, január 3-án, előzetes adatok szerint, 27 199 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amely a legmagasabb szám Belgiumban a világjárvány kezdete óta.

Továbbra is egyre többeket, naponta átlagosan 169 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, amely egyhetes összehasonlításban 28 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 1882 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 470-en részesülnek intenzív ellátásban. Az országban naponta átlagosan 23 ember hal meg a fertőzés következtében, de a mutató csökkenő tendenciát mutat - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 179 ezer 710 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 429 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.