Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 23. 07:24, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

A szeretet ünnepe biztonságban

A szeretet ünnepe biztonságban

Karácsonykor a család összegyűlik és mindenki felhőtlenül és boldogan szeretné élvezni a néha igen ritkán látott rokonok társaságát. Néhány fontos szabály betartásával biztonságban lehet élvezni az ünnepet.

Minden évben előfordulnak tűzesetek, amelyek kiindulópontja a karácsonyfa, az adventi koszorú, mécses, hangulatgyertya, illatmécses, párologtató, stb.

A tragédiát meg lehet előzni, ha füstérzékelőt vagy tűzjelzőt szerelünk fel, hiszen ez időben jelzi, ha tűz van a lakásban. Az érzékelőket rendszeresen ellenőrizni kell és végre kell hajtani a szükséges karbantartásokat.

Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék. Meggyújtásuk előtt mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz (pl.: porraloltó készülék, kancsó víz)
Ahogy telnek a napok – körülbelül egy hét után – a meleg szobában a kiszáradó karácsonyfa egyre tűzveszélyesebbé válik, ezért ezen időszak letelte után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, vagy papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát!

Tüzet nem csak a gyertyák, mécsesek okozhatnak, hanem elektromos eszközök is, így például a karácsonyfaégők. Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező izzósort vásároljunk! Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósorok és a fényfüzérek sérülésmentességét és hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.

Tűzvédelmi szempontból indokolt, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el és stabilan rögzítsük, így megakadályozzuk, hogy feldőljön.

Mielőtt elhagyjuk a lakást vagy lepihenünk, aludni térünk, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat. Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás