Városlista
2024. október 1, kedd - Malvin

Hírek

2011. Július 30. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A magyar állam visszafoglalta a Budavári labirintust

A magyar állam visszafoglalta a Budavári labirintust

Az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a Budavári Labirintust, a barlangot üzemeltető Kft.-től és a barlang kulcsait átadta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, mely a barlang vagyonkezelője.

Több éve tartó pereskedés után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a Budavári Labirintus Kft. engedély nélkül használta a magyar állam tulajdonát. A Kft. kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmet.

A Kft. több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. Bérleti díjat soha nem fizettek az államnak. Természeti kárt okoztak a méltatlan kiállításaikkal, ugyanakkor belépőt szedtek és profitot termeltek maguknak – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

A Felügyelőség határozatában megtiltotta a Kft. tevékenységét, és kötelezte a barlang elhagyására. A Kft. a hatóság döntését semmibe véve, a kiállítást továbbra is üzemeltette, így a Felügyelőség elrendelte a végrehajtást.

A Felügyelőség természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A Népszabadság beszámol arról, hogy a felügyelőség emberei a labirintust kezelő cég egyik helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatóját, Salasovics Andreát felszólították, hogy nyissa ki az iroda ajtaját, hogy ismertethessék a hatósági eljárás okát. Salasovics Andrea értetlenül áll az események előtt. Szerinte az eljárás hemzseg a jogszabálysértésektől. Azt állítja, hogy a kft. felülvizsgálati eljárási kérelmet nyújtott be az azonnali eljárás felfüggesztését kérve. Amíg arról nem döntenek, nem hajthatnák végre a hatóság döntését.

Salasovics Andrea szerint a Budavári Labirintus döntő része mesterségesen kialakított óvóhely volt és csak kisebb részben barlang. Amikor harminc évvel ezelőtt megszűnt az óvóhely minősítés, a polgári védelemtől kapták meg hasznosításra. Többször kérték a hatóságokat, hogy határolják le a mesterséges és a természetes részeket, de erre eddig nem került sor. A másfél kilométeres szakaszra több száz millió forintot költöttek az elmúlt időszak alatt. Szerinte sokat mond, hogy a Facebook-on 34 ezer ember kedveli (lájkolja) a labirintust.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: labirintus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt