Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 19. 22:00, csütörtök | Helyi

A Képtár, a Duna korzó és a Templom domb is meg fog újulni

A Képtár, a Duna korzó és a Templom domb is meg fog újulni

Mire fordítódik a turisták parkolási díjából befolyó összeg? Mi a sorsa a romos önkormányzati lakásoknak? Milyen fejlesztések várhatóak? Többek között ezek a kérdések merültek fel Kanyó Erika bemutatkozó találkozóján.

Jó hangulatú beszélgetésen találkozhattak Kanyó Erika képviselőjelölttel a vasárnap délutánra meghirdetett bemutatkozó találkozóra. Mindjárt az elején szóba került az autók parkolási gondja, amelyről Erika elmondta: várhatóan 90 parkolóval lesz több a belvárosban annak köszönhetően, hogy hamarosan Kiss & Drive parkolóhelyek épülnek a csarnok mögött.

Az egyik résztvevő hívta fel a figyelmet arra, hogy a szentendrei Tourinform számításai szerint vannak olyan hétvégék, amikor csak egy napon 3.000 turista érkezik a városunkba. A kérdésre, miszerint hova kerülnek a parkolási díjból befolyó összegek, egyszerű volt a válasz: a város üzemeltetésére. Lévén hogy az önkormányzatnak nincs külön turisztikai bevétele, ebből az összegből tud kiegészítő összegeket fordítani akár bölcsőde fenntartásra, akár útépítésre, akár sok egyéb, kisebb-nagyobb fejlesztésre.

Az is szóba került, hogy mi a sorsa a romos önkormányzati lakásoknak. Kanyó Erika elmondta, hogy nem könnyű a régi belvárosi házakra vevőt találni, mivel a műemlékjellegű épületekre igen szigorú szabályokat ró a műemlékvédelmi törvény. A Petőfi utca 2. szám alatt lévő épület felújítása például legalább fél milliárd forintba kerülne, csakhogy az önkormányzatnak egész évre és az összes épületre van ennyi pénze. A városvezetésnek például nemrégiben sikerült 10 milliárd forintos támogatást kapnia a kormánytól épületek felújítására, amelynek az egyharmada a belvárosi épületek homlokzatának felújítására fordítódik.

Ugyancsak kormányzati támogatásra lesz szükség a Szentendrei Képtár egy-két éven belül elinduló felújítására, mivel a műemlékvédelmi épület rekonstrukciós munkálatainak pusztán a megtervezése többszázmillió forintba kerül. A belvárosi felújítások részeként a Duna korzón és a Templom dombon lesz látható, érezhető változás.

A jól ismert és régóta gondot okozó szennyvízcsatorna kérdés is szóba került, amely nem pusztán Szentendre, hanem a Dunakanyar teljes térségének problémája. Kanyó Erika utalt arra, hogy a legutóbbi, augusztusi ominózus eset után Verseghi-Nagy Miklós polgármester újra elmondta: a probléma sok évre nyúlik vissza, és fő oka a dunakanyari egyesített csapadék- és szennyvízelvezető rendszer.

A polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy a XXI. században még azzal kell szembesülni, hogy szennyvíz ömlik a Dunába. Sürgős műszaki kivizsgálást kért a csatornákért felelős Dunamenti Regionális Vízműtől (DMRV), de mivel a megoldás a DMRV erejét is meghaladja, ezért a cég vezérigazgatójával együtt fordultak haladéktalanul a minisztériumhoz segítségért a teljes dunakanyari egyesített csatornarendszer korszerűsítéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.