Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Október 11. 12:25, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: kultura.hu

A gyerekeket szólítja meg a IX. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

A gyerekeket szólítja meg a IX. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

Magyar és külföldi táncegyüttesek, fotókiállítás, koncertek és konferencia várja az érdeklődőket csütörtöktől vasárnapig a Budakalászi Faluházban a kilencedik születésnapját ünneplő Kalászi Kortárs Tánctalálkozón.

A szentendrei kistérségben egyedülállónak számító kezdeményezés során a Duna Táncműhely, a Közép-Európa Táncszínház, a Forte Társulat, a TranzDanz és a cseh ProART előadásait élvezhetik a látogatók. Juhász Zsolt, a tánctalálkozó főszervezője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az idei program nagy részét a gyermek, illetve ifjúsági közönségnek szánták.

A beavató-színház jelleget öltő idei fesztivál célja, hogy megszerettesse a gyerekekkel a táncművészetet - húzta alá a szervező, aki szerint a fiatalon megismert daraboknak jelentős szerepük van abban, hogy a gyerekek felnőttként is visszatérjenek a színházba. A tradicionális mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadásoknak a Kós Károly Általános Művelődési Központ - Kalászi Faluház ad otthont.

Csütörtökön a rendezvény visszatérő vendégének számító Forte Társulat veszi birtokba a színpadot. A Horváth Csaba rendezői és koreográfusi szárnyai alatt született Koto és Kaori című előadás a társulatra jellemző fizikai színház nyelvén szól a közönséghez, magában foglalva a tánc és a beszéd sajátos ötvözetét.

Másnap, a fesztivált életre hívó Duna Táncműhely Ami a szívedet nyomja című előadását nézhetik meg az érdeklődők. Az azonos címen megjelent, kortárs svéd gyermekverseket tartalmazó antológia alapján született darab táncképeiben a játék, a barátság, a szerelem, az álmok, a félelmek és a felnőtt-gyerek kapcsolatok témái jelennek meg. A darabot Juhász Zsolt rendezte és koreografálta.

Szombaton a Közép-Európa Táncszínház előadásától lesz hangos a faluház. A társulat Shakespeare-mesék című darabja az ifjúsági korosztályt szólítja meg - húzta alá a szervező. A darab alkotói - Vlad'ka Malá, Gergye Krisztián és Tárnok Marica - a shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból és jól ismert karaktereiből szőnek mesét.

A zárónapon a fesztivál életében újdonságnak számító külföldi vendégcsoport lép színpadra. A cseh ProART társulat Kreutzer szonáta című darabjával érkezik a fesztiválra. Martin Dvorák koreográfus-rendező három alkotást - Ludwig van Beethoven A-dúr hegedű-zongora szonátáját, Lev Tolsztoj novelláját és Leos Janácek cseh zeneszerző vonósnégyesét - idéz meg darabjában.

A TranzDanz által útjára indított Jövőtánc elnevezésű kezdeményezés keretében péntek este Bora Gábor, szombaton Ladjánszki Márta táncművész élőzenével kísért szólóimprovizációiba kóstolhat bele a közönség a Kalászi Faluház kávézójában. Az estek szerkesztője Kovács Gerzson Péter.

A fesztivál hagyományos kísérőprogramjaként táncfotó-kiállítás is várja a látogatókat. A fesztiválon bemutatkozik a Szűkített Kvartett és a Rohoncz Folkműhely. Szombat délután pedig konferenciát rendeznek Fókuszban a gyermek és ifjúsági táncelőadások címmel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.