Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 11. 08:25, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

A fűtéssel és a hangulatgyertyákkal is vigyázni kell

A fűtéssel és a hangulatgyertyákkal is vigyázni kell

Lassan egy hónapja, hogy megkezdődött a fűtési szezon és országszerte már számos esetben szükség volt a tűzoltók beavatkozására szén-monoxidmérgezés, kéménytűz, vagy akár kályharobbanás miatt. Megelőzhetők!

Ezek az estek nagyrészt megelőzhetők, ha betartunk néhány fontos szabályt, hangsúlyozza a katasztrófavédelem.

A legfontosabb, hogy a fűtőberendezéseket és a kéményeket is rendszeresen karban kell tartani és ellenőriztetni kell. A karbantartást nem szabad házilag végezni, minden esetben kérjük szakember segítését, aki rendelkezik az ehhez szükséges tudással és felszereléssel. Azokban az otthonokban, ahol nem központi fűtés van, jó, ha felszerelnek szén-monoxid érzékelőt, hiszen az folyamatosan vizsgálja a lakásban lévő levegőt és azonnal bejelez, ha szén-monoxidot érzékel. Ne, elég azonban egyszer felszerelni az érzékelőt, annak működését figyelemmel kell kísérni és a szükséges karbantartást, mint az elemcsere vagy a tisztítás, elvégezni, hiszen ezek elmulasztásával az érzékelő hatékonysága csökken, előfordulhat, hogy nem jelez és ez akár halállal is végződhet.

Bármelyik módon fűtünk is, úgy berendezés beszereléséhez kérjük a szakember segítségét és mindenképpen olvassuk el a használati utasítást.

A fűtőberendezések mellett a téli időszakban megnövekszik a gyertya és mécses használat, hiszen sokkal hangulatosabb egy illó olajokat párologtató mécses, vagy éppen hangulatgyertya mellett tenni-venni otthonukban, ha kint rossz idő van. Ugyanakkor ilyen esetben is fontos odafigyelni. Nem szabad éghető tárgyak, eszközök közelébe tenni a gyertyákat és mindenképpen nem éghető tálcára, vízszintes és stabil helyen kell elhelyezni, hiszen így biztosítható, hogy azok ne boruljanak fel és ne lobbantsák lángra környezetüket. A legfontosabb mégis az, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát. Ha elmegyünk otthonról, vagy éppen délután vagy este lefekszünk aludni, akkor is oltsuk el, hiszen így lehet a legkönnyebben megelőzni egy lakástüzet.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, máris csökkentettük egy esetleges lakástűz, vagy éppen kazánrobbanás előfordulási lehetőségét és biztonságosabbá tettük környezetünket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni